Οι Αμερικανοί ναύτες που συνελήφθησαν από το Ιράν «είπαν πάρα πολλά» στην ανάκριση

Οι Αμερικανοί ναύτες που συνελήφθησαν από το Ιράν τον Ιανουάριο αποκάλυψαν πολλές πληροφορίες στους ανακριτές τους, και αιχμαλωτίστηκαν στον Περσικό Κόλπο μετά από μια σειρά λαθών από το πλήρωμα και τους ανωτέρους τους, σημειώνει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε αναφορά του την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την αναφορά, κάποιοι από τους 10 ναύτες, που συνελήφθησαν από δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, αποκάλυψαν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως κωδικούς για τηλέφωνα και laptops, στους Ιρανούς.
Η σύλληψή τους αποτέλεσε ένα διεθνές περιστατικό το οποίο προκάλεσε εντάσεις ημέρες πριν την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μεταξύ του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων, και έγινε ενώ πήγαιναν από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν με δύο σκάφη.
Το Ιράν χρησιμοποίησε τις συλλήψεις για σκοπούς προπαγάνδας, με αποτέλεσμα το περιστατικό να βρίσκεται ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία για εβδομάδες.
Η αναφορά του ναυτικού των ΗΠΑ απέδωσε το περιστατικό σε κακό σχεδιασμό, επικεφαλής που δεν αξιολόγησαν σωστά τους κινδύνους και αλαζονεία/ υπερβολική αυτοπεποίθηση εν μέσω αβλεψίας και χαμηλού ηθικού.
Αξιωματούχοι του ναυτικού επεδίωξαν να δώσουν έμφαση στις «διορθωτικές» ενέργειες που έγιναν από τη σύλληψη και μετά σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, και αναγνώρισαν πως το πλήρωμα και οι διοικητές είχαν κάνει σοβαρά λάθη. 
«Οι ενέργειές μας εκείνη την ημέρα τον Ιανουάριο και το περιστατικό δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουμε για το ναυτικό μας» είπε ο ναύαρχος Τζων Ρίτσαρντσον, επικεφαλής Ναυτικών Επιχειρήσεων. «Μεγάλα συμβάντα σαν αυτό είναι πάντα αποτελέσματα της συσσώρευσης ενός αριθμού μικρών προβλημάτων».
Στην αναφορά γίνεται λόγος για μια περίπτωση όπου ένα από τα μέλη του πληρώματος αποκάλυψε λεπτομέρειες στους Ιρανούς ανακριτές, όπως η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους του και το ότι πραγματοποιούσε αποστολές «παρουσίας». 
«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποια, αν όχι όλα, τα μέλη του πληρώματος, παρείχαν τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες στους ανακριτές τους, πέρα από το όνομα, τον βαθμό, τον αριθμό μητρώου και την ημερομηνία γέννησης» σημειώνεται στην αναφορά.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι αποκάλυψαν τους κωδικούς των τηλεφώνων και των laptop τους στους Ιρανούς, καθώς και λεπτομέρειες για τις δυνατότητες των σκαφών τους.
Γενικά η αποστολή είχε προβλήματα από την αρχή. Ο διοικητής της δύναμης των πληρωμάτων διέταξε ταξίδι 250 ναυτικών μιλίων, το μεγαλύτερο που θα έκαναν ποτέ, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία, και «υποτίμησε σημαντικά» τους κινδύνους.
Στην αναφορά τα ονόματα έχουν διαγραφεί, αλλά την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό ναυτικό ταυτοποίησε τον διοικητή της δύναμης, ως πλοίαρχο Κάιλ Μόουζες, και ανέφερε πως έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.
Οι επικεφαλής και τα πληρώματα των σκαφών δεν εξέτασαν ξανά ή διατήρησαν τη σχεδιασμένη πορεία τους από τη στιγμή που αναχώρησαν, και πέρασαν άθελά τους από τα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα πριν μπουν σε ιρανικά ύδατα στα ανοιχτά του ιρανικού νησιού Φαρσί.
Σε κάποια φάση, τα μέλη των πληρωμάτων δεν κατάλαβαν ότι ήταν κοντά στο νησί επειδή δεν έκανα zoom στον χάρτη του συστήματος πλοήγησής τους. «Αν κάποιος το είχε κάνει, θα είχαν δει ότι επρόκειτο για το νησί Φαρσί» τονίζεται στην αναφορά.
Κοντά στο νησί, το ένα από τα σκάφη παρουσίασε πρόβλημα κινητήρα, και τα σκάφη προσεγγίστηκαν από δύο σκάφη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που τα σημάδεψαν με τα όπλα τους. Μετά έφτασαν και άλλα δύο.
Οι διοικητές των σκαφών δεν διέταξαν τους πυροβολητές να βάλουν τα προστατευτικά τους ή να επανδρώσουν τα πυροβόλα. «Δεν ήθελα να αρχίσω πόλεμο με το Ιράν» είπε ο ένας από τους δύο διοικητές στους ερευνητές. «Σκέφτηκα ότι κανείς δεν θα έπρεπε να πεθάνει για μια παρεξήγηση».
Οι ναύτες επίσης υπάκουσαν στα ιρανικά αιτήματα να φάνε και να δείχνουν ευτυχείς, ενώ καταγράφονταν σε βίντεο, και ένας από τους διοικητές διάβασε απολογητικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από τους Ιρανούς. Χωρίς να το ξέρουν ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαπραγματευτεί την άνευ όρων απελευθέρωσή τους.
  

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση