Άνοδος κρουσμάτων στην Ευρώπη με μέτρα και καραντίνες-Χάος στην Λατινική Αμερική

Άνοδος καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς. Χαοτική παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες ένα νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.

Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, ανάμεσά τους οι περιφέρειες της Λισαβόνας και του Πόρτο.

Στις πληγείσες περιοχές από την επιδημία κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Πορτογαλίας που είναι περίπου 10 εκατομμύρια. "Ηρθε η ώρα που είναι απαραίτητο να λάβουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την πανδημία", δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο τέλος του έκτακτου υπουργείου συμβουλίου που εξέτασε την υγειονομική κρίση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.177 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 532.930, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Το ίδιο διάστημα, 29 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 10.481 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τόσο οι μολύνσεις, όσο και οι θάνατοι είναι μειωμένοι σε σύγκριση με την προηγουμένη (19.059 κρούσματα - ρεκόρ -, 103 νεκροί).

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 224 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, οι οποίοι αυξάνουν σε 36.788 το σύνολό τους, και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 35.641.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με μόλις κάτω από 48.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα και ένα ρεκόρ ημερήσιου υψηλού 52.010 κρουσμάτων την περασμένη Κυριακή.

Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον στο 1,36 εκατομμύριο κρούσματα. Μια νέα καραντίνα σε εθνικό επίπεδο τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στη Γαλλία σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας COVID-19 που οι αξιωματούχοι λένε ότι κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.507 ασθενείς μεταξύ των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε σχέση με 2.401 ασθενείς σε ΜΕΘ που αναφέρθηκαν την Παρασκευή.

 Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, η Αυστραλία δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους, γεγονός το οποίο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19.

Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου έχει καταγραφεί το 90% των συνολικά 907 θανάτων στην Αυστραλία από την COVID-19, δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα το 24ωρο που πέρασε και κανέναν θάνατο για δεύτερη συνεχή ημέρα. Καθώς και στην υπόλοιπη χώρα δεν καταγράφηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2, η Αυστραλία ζει την πρώτη της ημέρα χωρίς καμία εγχώρια μετάδοση από τις 9 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Η πολιτεία της Βικτόρια ήρε την περασμένη εβδομάδα τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν σε αυτήν κατά την διάρκειας 111 ημερών καραντίνα που είχε επιβάλλει --μια από τις αυστηρότερες και πιο παρατεταμένες στον κόσμο-- για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Age και του Nine News έδειξε ότι οι πολίτες της Βικτόρια υποστηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την πανδημία οι αρχές της πολιτείας τους.

Λατινική Αμερική
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 9.745 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 άλλοι 211 ασθενείς.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού  έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 31.002 νεκρούς επί συνόλου 1.166.924 μολύνσεων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στην Κολομβία αυξήθηκε κατά 11.033 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας συνολικά τους 1.074.184, ενημέρωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 179 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων α φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 31.314 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.151 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 464 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στο Μεξικό ανέρχεται ως τώρα σε 91.753 θανάτους επί συνόλου 924.962 μολύνσεων.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε χθες  ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 18.947 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 407 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 5,5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης , τον τρίτο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Ασία
Στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν 24 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο, από 33 την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Τα 3 από τα κρούσματα αυτά οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (δυτικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ τα άλλα 21 ήταν "εισαγόμενα", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 124 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τα 26.635.

Ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε πάνω από τις 100 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας του εντοπισμού μικρών εστιών στη Σεούλ (45 κρούσματα) και την επαρχία Κιόνγκι (36), που την περιβάλλει. 23 περιπτώσεις εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
«Η γέφυρα μόλις κατέρρευσε»-Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της τραγωδίας
Σχεδόν 100 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται στη Μόσχα μετά την τρομοκρατική επίθεση