Κομισιόν: Το χειρότερο έτος της πρόσφατης ιστορίας όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο το 2019

Η περίοδος πυρκαγιών του 2019 ήταν μία από τις καλύτερες όσον αφορά την πρόληψη ατυχημάτων και την απώλεια ζωών, αλλά ταυτόχρονα "το χειρότερο έτος της πρόσφατης ιστορίας όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο, κάηκαν πάνω από 400 000 εκτάρια των φυσικών εκτάσεων της Ευρώπης", σύμφωνα με την 20η ετήσια έκθεση του JRC - Kοινού Κέντρου  Ερευνών της Κομισιόν, για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση η κλιματική αλλαγή εξακολούθησε να επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη. Έως τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από την έναρξη της «περιόδου των πυρκαγιών» στις περισσότερες χώρες, η συνολική καμένη έκταση της ΕΕ αντιστοιχούσε ήδη σε πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών. Ωστόσο, χάρη στην καλύτερη ετοιμότητα και την αποτελεσματικότερη αντίδραση, η περίοδος 2019 ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί όσον αφορά την πρόληψη ατυχημάτων και την απώλεια ζωών.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης
Η έκθεση καταγράφει για την Κύπρο 99 πυρκαγιές το 2019, στο 97% του μέσου όρου, με 733 εκτάρια καμμένης γης, στο 46% του μέσου όρου για τη χώρα. Από τις 99 πυρκαγιές το 14% είχε άγνωστα αίτια, το 39% προέκυψε από εμπρησμό, το 38% από αμέλεια και το 23% από φυσικά αίτια.

Οι εθνικές εκθέσεις χωρών έδειξαν ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών στις χώρες της ΕΕ το 2019. Η Ρουμανία (73 444 εκτάρια καμένης έκτασης) ήταν η χώρα όπου προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες ζημίες στις προστατευόμενες περιοχές της το 2019, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS). Οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν σοβαρά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Ευρώπης. Με 159 585 εκτάρια που έχουν καεί το 2019, σχεδόν το ήμισυ της συνολικής καμένης έκτασης στην ΕΕ βρίσκεται σε αυτές τις κύριες ζώνες βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, η έκθεση καταγράφει ότι η ταχεία χαρτογράφηση της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus ενεργοποιήθηκε 35 φορές για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών το 2019, δηλαδή περισσότερες φορές από οποιοδήποτε έτος μέχρι σήμερα. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε πέντε φορές για δασικές πυρκαγιές και αναβαθμίστηκε με το rescEU το 2019, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα νέο ευρωπαϊκό απόθεμα που περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η δε στρατηγική για τη βιοποικιλότητα που προτάθηκε τον Μάιο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προβλέπει δράσεις για τη βελτίωση της υγείας των ευρωπαϊκών δασών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στις δασικές πυρκαγιές, και περιλαμβάνει τον στόχο φύτευσης τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.
 
Ταυτόχρονα, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ περιορισμός στην έκθεση των καταναλωτών σε 33 καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για αναπαραγωγή (CMR) χημικά. Ο κανονισμός διασφαλίσει ότι τα καθημερινά ρούχα, υφάσματα και υποδήματα που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι είναι ασφαλέστερα, ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ στην οποία ψωνίζουν και εάν τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από την ΕΕ ή εισάγονται. Ο περιορισμός καθορίζει τα ανώτατα όρια συγκέντρωσης που καθορίζονται για μεμονωμένες ουσίες ή ομάδες ουσιών που ενδέχεται να υπάρχουν σε αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων για ουσίες όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος και ενώσεις και φθαλικά άλατά του, μεταξύ άλλων. Συμβάλλει επίσης στη μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών αυτών των επικίνδυνων ουσιών, που μπορεί να συμβούν για παράδειγμα κατά το πλύσιμο και να βελτιώσει την ποιότητα των ανακυκλωμένων υφαντικών υλών.

Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι διαθέτει επιπλέον 400.000 ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψει τις πιο επείγουσες ανάγκες των αμάχων που πλήττονται από τη σύγκρουση εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με τα ποσά αυτά, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων, ο Ερυθρός Σταυρός της Αρμενίας και η Ερυθρά Ημισέληνος του Αζερμπαϊτζάν θα παραδώσουν πακέτα τροφίμων, κουβέρτες, είδη υγιεινής και άλλη επείγουσα αναγκαία βοήθεια σε πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των εχθροπραξιών. Η χρηματοδότηση ανεβάζει σε 900.000 ευρώ την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ  από τις αρχές Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται αποκλειστικά βάσει αναγκών, χωρίς διακρίσεις, και σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπότητας, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα