Πιο θανατηφόρο το 2ο κύμα πανδημίας, λένε οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Τζόνσον

Νέο μοντέλο πρόγνωσης της πορείας της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό Τζόνσον εκτιμά πως το δεύτερο κύμα θα είναι «πιο θανατηφόρο» από το πρώτο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph.

Τα στοιχεία αυτά, από την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, προβλέπουν πως η κορύφωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων θα είναι μεν σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο του πρώτου κύματος, αλλά θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι επιστήμονες της κυβέρνησης φοβούνται πως οι θάνατοι μπορεί να παραμείνουν σε επίπεδο εκατοντάδων κάθε μέρα για τουλάχιστον τρεις μήνες και αυτό να συνεχιστεί επί μακρώ και μετά από τα Χριστούγεννα, ακόμα και αν οι ισχύοντες περιορισμοί διατηρηθούν έως το Μάρτιο».

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες της επιτροπής SAGE προειδοποιούν ότι το σχήμα της γραφικής αποτύπωσης των θανάτων από τον κορωνοϊό θα μοιάζει περισσότερο με «τραπέζιο», δηλαδή θα διαγραφεί αρχικά μια απότομη αύξηση που θα ακολουθείται από μία παρατεταμένη ευθεία γραμμή με υψηλό αριθμό θανάτων.

Η Telegraph αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας φοβούνται πως σε λίγες εβδομάδες θα καταγράφονται 500 θάνατοι ημερησίως. Χθες αναφέρθηκαν 367 θάνατοι, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από το Μάιο.

Ο επικεφαλής της SAGE και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς φέρεται να πιέζει τον Πρωθυπουργό Τζόνσον να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα, όπως η τοποθέτηση όλης της αγγλικής επικρατείας στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη Sun, ο σερ Πάτρικ προβλέπει πως έως το τέλος Νοεμβρίου τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα έχουν περίπου 25.000 ασθενείς της COVID-19, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν 9.199 φορείς του ιού.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πίεση από Βουλευτές του να παρουσιάσει έναν ξεκάθαρο «οδικό χάρτη εξόδου» από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

Πάνω από 55 Συντηρητικοί Βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων από περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας οι οποίες υπάγονται στα αυστηρότερα μέτρα, διατύπωσαν μάλιστα το αίτημά τους με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Η ομάδα των Βουλευτών αυτών, που έχει λάβει το όνομα NRG (Βόρεια Ερευνητική Ομάδα) έχει ήδη χαρακτηριστεί από πολιτικούς σχολιαστές ως η νέα σημαντικότερη εσωκομματική απειλή για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Τζόνσον.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων