Διαχειρίσιμη η κατάσταση σε 10-12 μήνες λόγω του Sputnik-V, λέει Ρώσος επιδημιολόγος

Ο Διευθυντής του Εθνικού επιστημονικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ ευελπιστεί ότι με τον μαζικό εμβολιασμό η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ρωσία θα γίνει διαχειρίσιμη σε διάστημα 10-12 μηνών.

Ο Γκίντσμπουργκ διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή το εμβόλιο Sputnik-V παράγεται μόνο στα εργαστήρια του Κέντρου Γκαμαλέι, και αυτός είναι ο λόγος που εμβολιάζονται προς το παρόν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην «κόκκινη ζώνη» όπως και μερικοί εκπαιδευτικοί. Ωστόσο όπως είπε από την ερχόμενη Δευτέρα η παραγωγή του εμβολίου θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ, «πρακτικά μετά από δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολίων που θα διατίθενται προς ευρεία χρήση από τις δεκάδες χιλιάδες θα φθάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες», «ενώ μετά από ένα μήνα θα μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των εμβολίων θα μετριέται σε εκατομμύρια δόσεις, πράγμα που θα μας επιτρέψει σε διάστημα 9-12 μηνών να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού της χώρας μας, ποσοστό που σύμφωνα με τα εγχειρίδια της επιδημιολογίας είναι επαρκές για να γίνει η μολυσματική νόσος διαχειρίσιμη».

Ο Ρώσος επιδημιολόγος είπε επίσης ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και στα ζώα τόσο στα κατοικίδια όσο και σ` αυτά που χρησιμοποιούνται στην αγροτική οικονομία.

«Καθώς αυτός ο ιός, όπως βλέπουμε... κολλάει... σε διάφορα κύτταρα και ιστούς, αναμφισβήτητα, θα ριζώσει τώρα και στα κατοικίδια, στα αγροτικά ζώα και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονται στην έννοια `ανθρώπινος πληθυσμός`. Τότε αυτή λοίμωξη θα γίνει ενδημική, φυσική λοίμωξη. Αυτό όμως μας οδηγεί σε όχι τόσο ευχάριστες σκέψεις, επειδή η ανθρωπότητα στον πόλεμο που διεξήγαγε κατά τέτοιου είδους λοιμώξεων με ξενιστή που κυκλοφορεί σε διάφορα είδη ζώων δεν έβγαινε νικητής», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση της λέσχης Valdai.

Οι κλινικές δοκιμές της φάση 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V άρχισαν στην Μόσχα στις 7 Σεπτεμβρίου και οι εθελοντές εμβολιάσθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου. Συνολικά στις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, εκ των οποίων στους 10.000 χορηγείται εικονικό εμβόλιο (placebo).
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα