Αρχίζει σήμερα η λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ανίχνευσης επαφών COVID19

Αρχίζει σήμερα η λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ανίχνευσης επαφών COVID19 με τη σύνδεση του πρώτου κύματος εθνικών εφαρμογών, Corona-Warn-Ap της Γερμανίας,  COVID tracker της Ιρλανδίας και immuni της Ιταλίας, με περίπου  30 εκατομμύρια χρήστες, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά ότι οι εφαρμογές ιχνηλάτησης και αποστολής ειδοποιήσεων για τον COVID19 μπορούν να συμπληρώσουν αποτελεσματικά άλλα μέτρα, όπως η αύξηση των εξετάσεων και η μη ψηφιακή ιχνηλάτηση επαφών. "Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης. Οι εφαρμογές αυτές θα καταστούν ακόμη ισχυρότερα εργαλεία όταν λειτουργούν διασυνοριακά. Το σύστημα πύλης μας που αρχίζει σήμερα να λειτουργεί αποτελεί σημαντικό βήμα στη δουλειά μας και καλώ τους πολίτες να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές για να συμβάλλουν στη μεταξύ μας προστασία", σημείωσε η Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων. Συνολικά, μέσω της υπηρεσίας της πύλης, είναι δυνατή η διαλειτουργικότητα 20 εφαρμογών βασισμένων σε αποκεντρωμένα συστήματα. Μπορούν να συνδεθούν με την πύλη αφού ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο που προβλέπει διάφορες δοκιμές και ελέγχους, ενώ πρέπει να εκδοθεί και επικαιροποίηση για κάθε εφαρμογή. Η δεύτερη ομάδα εφαρμογών θα συνδεθεί την επόμενη εβδομάδα. Τότε αναμένεται να συνδεθούν η eRouška της Τσεχίας, η smitte stop της Δανίας, η Apturi COVID της Λετονίας και η Radar Covid της Ισπανίας, ενώ κι άλλες εφαρμογές θα συνδεθούν με το σύστημα τον Νοέμβριο. Η επισκόπηση των συμμετεχόντων κρατών μελών είναι διαθέσιμη σε ειδική ιστοσελίδα.

Η πύλη διασφαλίζει την απρόσκοπτη διασυνοριακή λειτουργία των εφαρμογών. Έτσι οι χρήστες χρειάζονται να εγκαταστήσουν μόνο μία εφαρμογή και όταν ταξιδεύουν σε άλλη συμμετέχουσα χώρα της Ευρώπης εξακολουθούν να επωφελούνται από την ιχνηλάτηση επαφών και τη λήψη ειδοποιήσεων, είτε στην πατρίδα τους είτε στο εξωτερικό.

Η δημιουργία της πύλης έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας των κρατών μελών σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές με σκοπό την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διακομιστών παρασκηνίου (backend) των εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων στη βάση μιας αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής. Το σύστημα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες από τις T-Systems και SAP και θα λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Επιτροπής στο Λουξεμβούργο. 

Την ίδια ώρα, η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων και το κορυφαίο υπερυπολογιστικό κέντρο CINECA ανακοίνωσαν ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία Atos αναδείχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια του LEONARDO, ενός νέου υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).  Διαθέτοντας τεράστια υπολογιστική άνω των 248 Petaflop, o Leonardo θα μπορεί να εκτελεί πάνω από πάνω από 248 τετράκις εκατ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, γεγονός που θα τον κατατάσσει στους κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον επόμενο υπερυπολογιστικό στόχο, που είναι η εκτέλεση άνω του ενός πεντάκις εκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο (Exaflop).
 
Το νέο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων LEONARDO θα βρίσκεται στην Ιταλία, στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου δεδομένων του CINECA, το οποίο κατασκευάζεται στο Tecnopolo Bologna. Η Cineca είναι μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία που αποτελείται από 69 ιταλικά πανεπιστήμια, 21 εθνικά ιδρύματα και τα ιταλικά υπουργεία Πανεπιστημίων και Έρευνας και Εκπαίδευσης. Θα κατασκευαστεί από τον Ευρωπαίο ανάδοχο Atos, ο οποίος επελέγη μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Ο συνολικός προϋπολογισμός του LEONARDO ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»