Αποκάλυψη από σύμβουλο του Μπάιντεν: Αν εκλεγεί πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Μια συνάντηση κορυφής με τον κληρονομικό ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι στα άμεσα σχέδια του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αν τελικά ο Τζο Μπάιντεν αναδειχθεί νικητής.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap News Agency ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, Μπράιαν ΜακΚέον, τόνισε πως ο υποψήφιος πρόεδρος έχει στόχο να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και θα επιδιώξει συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αν βέβαια επικρατήσει του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Ντόναλντ Τραμπ, στις επερχόμενες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο ΜακΚέον ανέφερε πως ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και θα φροντίσει να έχει γίνει καλή προετοιμασία πριν από μια συνάντηση κορυφής με τον ισχυρό άνδρα της Βορείου Κορέας.

«Σίγουρα θεωρώ πως θα είναι διαφορετική (η συνάντηση) από αυτή της προεδρίας Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν κατανοεί πως το θέμα της Βόρειας Κορέας είναι αρκετά πολύπλοκο και δεν μπορεί κανείς να το επιλύσει με δύο συναντήσεις αρχηγών - κρατών», δήλωσε ο σύμβουλος του υποψηφίου των Δημοκρατικών και πρόσθεσε πως ο Μπάιντεν και ο Κιμ θα συναντηθούν αν διαφαίνεται πρόοδος στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

«Νομίζω πως αυτός (Ο Μπάιντεν) θα επιθυμεί να συναντηθεί με τον Κιμ αν πρόκειται η συνάντηση να είναι μέρος μιας τρέχουσας στρατηγικής που θα μας οδηγήσει στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης», τόνισε ο ΜακΚέον και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρχίσει τις συζητήσεις για το ίδιο θέμα με μια συνάντηση κορυφής αντί «να έχει καταστρώσει μια λεπτομερή στρατηγική για να επιτύχει τους στόχους του».

Στενή συνεργασία με Νότιο Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα θα επιδιώξει ο Μπάιντεν

Ο στενός συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προκειμένου να πείσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα έχει στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, Νότιο Κορέα και Ιαπωνία ενώ θα συνεργαστεί και με την Κίνα καθώς η αποπυρηνικοποίηση είναι κοινός στόχος αυτών των χωρών και θα επιφέρει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν συνολικά τρεις φορές για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κληρονομικός ηγέτης της δυναστείας των Κιμ είχαν μια πρώτη συνάντηση κορυφής στις 12 Ιουνίου του 2018 στη Σιγκαπούρη, όταν και υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2019 ο πλανητάρχης και ο Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησαν μια δεύτερη συνάντηση κορυφής στο Ανόι που, όμως, κατέληξε σε «φιάσκο» καθώς οι δύο άνδρες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν για τρίτη φορά στις 30 Ιουνίου του 2019 στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει λόγο για μια «αυθόρμητη ιδέα» που είχε ενώ βρισκόταν στην Οσάκα της Ιαπωνίας για τη σύνοδο κορυφής των G20.

Πάντως, ο ΜακΚέον, που βρίσκεται στο πλευρό του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ από το 1985, τόνισε την σπουδαιότητα της σοβαρής διπλωματικής προετοιμασίας που θα πρέπει να έχει προηγηθεί σε κατώτερο επίπεδο, πριν από μια συνάντηση κορυφής του Τζο Μπάιντεν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο ΜακΚέον δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προεδρία Ομπάμα καθώς ο Μπάιντεν είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος και δήλωσε: «Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κόσμος είναι διαφορετικός τώρα τέσσερα χρόνια αργότερα, επειδή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει εξελιχθεί και θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση που αυτός θα κληρονομήσει και μετά να αναπτύξουμε την στρατηγική μας».
 
Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ
Συνετρίβη αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες, στις ΗΠΑ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του