Δευτέρα 21 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρουμανία, τοπικά lockdown στην Ισπανία

  16/09/2020 19:25
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρουμανία, τοπικά lockdown στην Ισπανία

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρουμανία, τοπικά lockdown στην Ισπανία

  16/09/2020 19:25
Ρεκόρ σημειώνουν τα κρούσματα στη Ρουμανία το τελευταίο 24ωρο. Αυστηρότερα μέτρα επιβάλλει η Ισπανία ενώ στην Τουρκία δοκιμάζονται κινεζικά εμβόλια. Οι ασθενείς στην Ινδία επικοινωνούν με τους οικείους τους μέσω ρομπότ.

Ρουμανία
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ρουμανία ανήλθε σε 1.713 κατά το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, επί συνόλου 107.011 κρουσμάτων, ανακοίνωσε η ρουμανική Kυβέρνηση.

Από την έναρξη της επιδημίας, 4.285 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο στην Ρουμανία και 50.000 έχουν αναρρώσει. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις εφάρμοσε αυστηρά μέτρα lockdown στην χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων τον Μάρτιο και, αν και οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους από τις 15 Μαΐου.

Περί το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι συγκεντρωμένο σε τέσσερις περιφέρειες: την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, την μεσαιωνική πόλη του Μπρασόβ και στις κομητείες Αργιες και Πράχοβα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας στην Ρουμανία είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Τσεχία.

Τα σχολεία άνοιξαν την Δευτέρα στην Ρουμανία, έπειτα από διακοπή έξι μηνών, και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Ψηφοφορία δημοτικών εκλογών είναι προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου, με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων.

Ισπανία
Η περιοχή της Μαδρίτης, μια από τις περισσότερο πληγείσες στην Ισπανία, αναμένεται να επιβάλει στοχευμένα lockdowns και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε περιοχές με πολλά κρούσματα COVID-19, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Η Μαδρίτη αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των ενεργών περιστατικών κορωνοϊού στην Ισπανία, με υψηλότερη συχνότητα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές χαμηλών εισοδημάτων, κυρίως στο νότιο τμήμα της πόλης.

"Λαμβάνουμε μέτρα αλλά δεν είναι αρκετό...Τίποτα δεν θα λειτουργήσει εάν δεν είμαστε υπεύθυνοι", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αντόνιο Θαπατέρο, επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της COVID-19 στη Μαδρίτη. "Έχει υπάρξει μια χαλάρωση στη συμπεριφορά που δεν μπορούμε να αντέξουμε". Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πολίτες διοργανώνουν πάρτι και καταναλώνουν αλκοόλ στους δρόμους και δεν σέβονται τους κανόνες καραντίνας.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αλλά δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας εξετάζει την περίπτωση lockdown σε περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του ιού. Από τότε που ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ στα τέλη Ιουνίου, τα κρούσματα στην Ισπανία αυξήθηκαν από μερικές εκατοντάδες την ημέρα σε χιλιάδες, ξεπερνώντας άλλες χώρες που έχουν επίσης υποστεί σοβαρό πλήγμα, όπως η Βρετανία, η Ιταλία ή η Γαλλία.

Συνολικά η Ισπανία έχει καταγράψει 603.167 κρούσματα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών στη δυτική Ευρώπη, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 30.000. Οι αρχές στη Μαδρίτη ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν `γρήγορα τεστ` από την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα βοηθήσει να εντοπίζονται γρηγορότερα τα κρούσματα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Iνδία
Νοσοκομείο στην Ινδία έχει επιστρατεύσει ένα ρομπότ για να μετακινείται μεταξύ των θαλάμων βοηθώντας τους ασθενείς να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς. Το Μίτρα, που σημαίνει "φίλος" στα χίντι, είναι γνωστό από μια εκδήλωση του 2017 κατά την οποία `συνομίλησε` με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που το βοηθά να αναγνωρίζει τα πρόσωπα με τα οποία έχει επικοινωνήσει στο παρελθόν.

Ενα τάμπλετ που έχει τοποθετηθεί στο στήθος του Μίτρα επιτρέπει σε ασθενείς να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς και το ιατρικό προσωπικό που δεν έχει πρόσβαση στους θαλάμους.

"Χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναρρώσει κανείς και σε αυτό τον χρόνο, όπου οι ασθενείς χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ τις οικογένειές τους, αυτοί δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθούν", δήλωσε ο δρ Αρούν Λακχανπάλ, γιατρός στο νοσοκομείο Yatharth Super Speciality Hospital, στην περιοχή Νόιντα, κοντά στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.

Το Μίτρα χρησιμοποιείται κυρίως από ασθενείς που δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. "Συζητήσαμε κυρίως για την κατάσταση της υγείας μου", δήλωσε ο Μακχανλάλ Κάζι, συνταξιούχος κυβερνητικός υπάλληλος και ασθενής κορωνοϊού που χρησιμοποίησε το ρομπότ για να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του. "΄Ηρθα εδώ την Παρασκευή και τώρα άρχισα να νιώθω καλύτερα. Νιώθω πολύ χαρούμενος".

Το ρομπότ, που ανέπτυξε η νεοφυής εταιρία με έδρα της την Μπανγκαλόρ Invento Robotics, κόστισε στο νοσοκομείο 1 εκατ. ρουπίες (13.600 δολάρια), σύμφωνα με τον Γιατάρτ Τιαγκί, επικεφαλής της εταιρίας λειτουργίας του νοσοκομείου.

Το Μίτρα χρησιμοποιείται επίσης για την εξ αποστάσεως επικοινωνία με ειδικούς προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης, πρόσθεσε. "Κανονικά είναι πολύ δύσκολο για έναν ψυχολόγο ή έναν διαιτολόγο να δουν έναν ασθενή με COVID", πρόσθεσε ο Τιαγκί, προσθέτοντας ότι το ρομπότ είναι "πολύ χρήσιμο".

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία ξεπέρασαν σήμερα τα 5 εκατομμύρια, με τη χώρα να είναι η δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ που περνά αυτό το δυσοίωνο ορόσημο.

Τουρκία
Η Τουρκία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της Φάσης III κινεζικού πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού τις προσεχείς 10 ημέρες και μία δεύτερη δόση θα χορηγηθεί 14 ημέρες μετά την πρώτη, μετέδωσαν τα δίκτυα CNN Turk και Haberturk. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα σταλούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πειραματικό εμβόλιο θα χορηγηθεί αργότερα σε εθελοντές με χρόνιες παθήσεις, με στόχο τον εμβολιασμό 13.000 ατόμων. Το τουρκικό υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Ο Υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά θα δώσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εκκίνηση δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ του κινεζικού πειραματικού εμβολίου, καθώς και εμβολίου που αναπτύσσεται από την Pfizer. Η αίτηση της Ρωσίας για την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών της Φάσης III για το δικό της πειραματικό εμβόλιο αξιολογείται και η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Η Κίνα χορηγεί δόσεις πειραματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε δεκάδες χιλιάδες των πολιτών της, παρά τις ανησυχίες των ειδικών για την ασφάλεια των σκευασμάτων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες δοκιμές που προβλέπουν τα πρωτόκολλα.

Η Κίνα ξεκίνησε επείγοντος χαρακτήρα πρόγραμμα εμβολίων τον Ιούλιο, προσφέροντας τρία εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε μονάδες του κρατικού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και της Sinovac Biotech.

Ένα τέταρτο εμβόλιο που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics έχει εγκριθεί για χορήγηση στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Haberturk, το πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στην Τουρκία έχει παρασκευασθεί από την Sinovac.

Ιταλία
H εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για απάτη σε βάρος του ιταλικού κράτους, σχετικά με εταιρίες που παρήγαγαν και πούλησαν προστατευτικές μάσκες στο δημόσιο τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, εκατομμύρια μάσκες διατέθηκαν στην αγορά με πλαστές βεβαιώσεις ασφαλείας ή πωλήθηκαν σε δημόσιους οργανισμούς, ακόμη και σε εκατονταπλάσια τιμή από αυτή της πραγματικής τους αξίας. Όπως έχει διαρρεύσει, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι έρευνες φέρονται να επικεντρώνονται στις ευθύνες περίπου δέκα ατόμων. "Το ιταλικό κράτος ξόδεψε συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ", γράφει η Corriere della Sera. Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν στο εσωτερικό του ιταλικού κρατικού μηχανισμού υπήρχαν διεφθαρμένοι ανώτεροι υπάλληλοι και στελέχη που ευνόησαν την οικονομική ζημία σε βάρος των ταμείων του δημοσίου.

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι στα τελωνεία της χώρας παραμένουν υπό κατάσχεση 4.800.000 προστατευτικές μάσκες, 26.000.000 γάντια μιας χρήσεως, 65.000 εξαρτήματα μηχανημάτων για μονάδες εντατικής θεραπείας και 47.000 ειδικά, προστατευτικά γυαλιά.

Η κατάσχεση αποφασίσθηκε διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Μεγάλο μέρος του υγειονομικού αυτού υλικού είχε πληρωθεί προκαταβολικά, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που είχαν προκύψει σε όλη την χώρα. Υπήρξαν περιπτώσεις, τέλος, στις οποίες επιχειρηματίες έλαβαν χρήματα από το ιταλικό δημόσιο και στην συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι οι προστατευτικές μάσκες, που έπρεπε να παραδώσουν, ήταν ανύπαρκτες.
 
Ηνωμένο Βασίλειο
Στα 3.991 ανήλθαν τα κρούσματα του κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας. 

Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων από τις 8 Μαΐου.

Συνολικά τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 378.219.

Οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων αυξήθηκαν κατά 20, φτάνοντας τους 41.684 από την αρχή της πανδημίας.

Νοσηλευόμενοι ασθενείς του κορωνοϊού είναι 901, εκ των οποίων οι 115 σε αναπνευστήρα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό 740 σχολεία ανά τη χώρα έχουν υποχρεώσει μαθητές να μείνουν στο σπίτι λόγω εκδήλωσης συμπτωμάτων του κορωνοϊού. 

Οι διευθυντές πολλών σχολείων επισημαίνουν ότι είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειες των μαθητών δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους αν διαγνωστούν αρνητικοί στον κορωνοϊό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας