Πιθανός επιζών στα συντρίμμια της Βηρυτού-Τι διαπίστωσαν τα σωστικά συνεργεία

Με έκδηλη αγωνία παρακολουθεί ο κόσμος τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό πιθανού επιζώντος στα συντρίμμια στη Βηρυτό, 30 μέρες μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παράκτιας περιοχής της πόλης.
 
Ο Τζορτζ Αμπί Μούσα, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου, δήλωσε στο CNN σήμερα πως η επιχείρηση απέχει «λιγότερο από μισό μέτρο» από την πιθανή τοποθεσία επιζώντος.

Οι ομάδες αναζήτησης στράφηκαν στην περιοχή Μαρ Μίκαελ, μια γειτονιά κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης του περασμένου μήνα, χθες, όταν ομάδες διάσωσης εντόπισαν κίνηση βαθιά μέσα στα συντρίμμια.

Αμέσως στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση, με τους διασώστες να εργάζονται υπό το φως προβολέων προκειμένου να αφαιρέσουν τμήματα ενός τοίχου με γερανό, καθώς το πλήθος είχε συγκεντρωθεί, ανήσυχο, περιμένοντας μια θετική έκβαση.

Έπεσαν οι αναπνοές του πιθανού επιζώντος

Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), η θερμική απεικόνιση έδειξε θερμότητα σώματος στα συντρίμμια, ενώ οι διασώστες εντόπισαν 8 αναπνοές ανά λεπτό μέσα στα συντρίμμια, δήλωσε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Live Love Beirut, μιας ΜΚΟ που βοηθούσε στις προσπάθειες διάσωσης, Έντι Μπιτάρ. Χθες, οι αναπνοές έφταναν τις 18 ανά λεπτό.

Οι διασώστες ζήτησαν από ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων να σιωπήσει, ώστε ο εξοπλισμός τους να ανιχνεύσει καλύτερα κάθε αναπνοή ή καρδιακούς παλμούς ενός πιθανού επιζώντος. Μέλη του πλήθους απενεργοποίησαν τα τηλέφωνά τους, περιμένοντας νέα.

Εντοπίστηκαν δύο σώματα - Ένα μικρό κουλουριασμένο δίπλα σε ένα μεγαλύτερο

Η αναζήτηση πυροδοτήθηκε από έναν σκύλο διάσωσης που πέρασε από το κατεστραμμένο κτίριο με μια ομάδα διάσωσης από τη Χιλή, χθες, και έδειξε σημάδια ζωής, δήλωσε ο Έντι Μπιτάρ. Η θερμική απεικόνιση έδειξε αργότερα δύο σώματα: ένα μικρό, κουλουριασμένο δίπλα σε ένα μεγαλύτερο σώμα. Μια συσκευή ακρόασης αργότερα κατέγραψε έναν κύκλο αναπνοής 18 ανά λεπτό. «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα πως το άτομο αυτό είναι ακόμα ζωντανό», πρόσθεσε ο Μπιτάρ.

Οι ομάδες διάσωσης σκάβουν σήραγγες μέσα από παχιά συντρίμμια σκυροδέματος για να φτάσουν στην τοποθεσία του πιθανού επιζώντος. Ο Φρανσίσκο Λερμάντα, εργαζόμενος στη χιλιανή ΜΚΟ Topos Chile, ήταν προσεκτικός με τα λόγια του, ωστόσο δεν θέλησε να αποκλείσει την προοπτική να βρεθεί κάποιος ζωντανός μετά από τόσες ημέρες κάτω από τα συντρίμμια. «Ένα άτομο επέζησε 28 ημέρες κάτω από ερείπια στην Αϊτή», τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου