Ξανά lockdown έπειτα από 102 ημέρες χωρίς κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Εντολή να τεθεί ξανά σε εφαρμογή lockdown για τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ έδωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν, ενώ υπό περιορισμό τέθηκαν και τα γηροκομεία, μετά την επανεμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα έπειτα από 102 ημέρες. Παράλληλα, η Αρντέρν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.
 
«Λογαριάζω πόσο δύσκολο θα είναι για εκείνους που έχουν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτά τα ιδρύματα, αλλά αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε», εξήγησε η πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως αυτό που θέλει να αποφευχθεί οπωσδήποτε είναι τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.
 
Η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα μόλυνσης στο Όκλαντ. Πρόκειται για τέσσερα μέλη της ίδια οικογένειας, ενώ το πώς μολύνθηκαν παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο. Η Αρντέρν τόνισε ότι οι αρχές έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα με τα οποία οι τέσσερις άνθρωποι ήρθαν σε επαφή.
 
Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μόλις 22 θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ είχε να επιβεβαιώσει νέο κρούσμα από την 1η Μαΐου. Για τον λόγο αυτό η πολιτική της κατά της Covid-19 έχει επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο.
 
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν τη 19η Σεπτεμβρίου, η πρωθυπουργός σημείωσε πως διαβουλεύεται με την Εκλογική Επιτροπή, «απλούστατα για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στα χέρια μας». «Δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση, όπως μπορείτε να φανταστείτε». Το Εργατικό Κόμμα της Αρντέρν προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η πρωθυπουργός ενδέχεται να κερδίσει δεύτερη θητεία.
 
Το Εθνικό Κόμμα (δεξιά, αντιπολίτευση) λέει πως είναι ανοιχτό στην αναβολή της αναμέτρησης, αν είναι δικαιολογημένο. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είμαστε ήδη στα μέσα Αυγούστου. Απομένει πολύ λίγος καιρός», εξήγησε η Τζούντιθ Κόλινς, η επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, στο δίκτυο TV3.
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα