Πώς έφτασε στο Λίβανο το πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο και σκόρπισε το θάνατο

Τον Νοέμβριο του 2013 ένα πλοίο με διαρροή κατέφθασε στο λιμάνι της Βηρυτού και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ.
 
Το εύφλεκτο φορτίο του θα οδηγήσει την πόλη, εφτά χρόνια μετά, στην απόλυτη καταστροφή.
 
Το Rhosus μετέφερε 2.700 τόνους νιτρικό αμμώνιο, προκαλώντας τη φονική έκρηξη στις 4 Αυγούστου οδηγώντας στον θάνατο 157 ανθρώπους.
 
Οι New York Times δημοσίευσαν δορυφορικές φωτογραφίες βυθισμένης γάστρας του πλοίου, MV Rhosus, στη βόρεια άκρη του λιμανιού.
 
Το πλοίο ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, το φθινόπωρο του 2013.
 
Το φορτίο του προοριζόταν για τη Μοζαμβίκη, αλλά ο καπετάνιος διέταξε να κάνει μια μη προγραμματισμένη στάση στη Βηρυτό για να αναλάβει επιπλέον φορτία.
 
Οι New York Times αναφέρουν, επικαλούμενοι τον τότε καπετάνιο Μπόρις Προκόσεφ, ότι το πλοίο στην πραγματικότητα ελλιμενίστηκε προκειμένου να παραλάβει επιπλέον φορτίο για να το μεταφέρει στην Ιορδανία, έναντι εξτρά αμοιβής.
 
Στη Βηρυτό, οι λιμενικές αρχές κατάσχεσαν το πλοίο αφού διαπίστωσαν πολλά ελαττώματα.
 
Ο καπετάνιος και μέρος του πληρώματος του διατάχθηκαν να παραμείνουν στο πλοίο.
 
Το Rhosus εγκαταλείφθηκε και οι αρχές του Λιβάνου μετέφεραν το φορτίο του σε μια αποθήκη στο λιμάνι.
 
Το 2015, το πλοίο μετακινήθηκε 1.000 πόδια πάνω από την προβλήτα όπου παρέμεινε για περίπου τρία χρόνια.
 
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα πλοίο που ταιριάζει με τις διαστάσεις του Rhosus ενώ φαίνεται να είναι άδειο.
 
Το Rhosus είχε μια μεγάλη διαρροή και άρχισε να βυθίζεται τον Φεβρουάριο του 2018. Μέσα σε λίγες μέρες, το πλοίο βυθίστηκε πλήρως. Ο Stephen Wood, ειδικός δορυφορικών εικόνων στην εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar, ανέλυσε μια εικόνα από τις 18 Φεβρουαρίου 2018, για τους The Times.
 
Χρησιμοποίησε πολύ-φασματικές εικόνες που μπορούν να διεισδύσουν στο νερό και να αποκαλύψουν καλύτερα βυθισμένα αντικείμενα και χαρακτηριστικά. Η προκύπτουσα εικόνα δείχνει το πλοίο με μεγάλη λεπτομέρεια, παρά το γεγονός ότι είναι βυθισμένο.
 
Οι αρχές δεν απομάκρυναν ποτέ το ναυάγιο στο βόρειο τμήμα του λιμανιού, όπου φαίνεται πως δεν εμπόδιζε την κυκλοφορία των πλοίων.
 
Το Rhosus παρέμεινε εκτός θέασης και ήταν μέχρι τώρα ξεχασμένο. Το ίδιο και το εύφλεκτο φορτίο του.
 

Οι θεωρίες
Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την φονική έκρηξη στην αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού εξετάζει αν προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από πιθανή εξωτερική παρέμβαση, όπως ανέφερε το γραφείο του επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο ίδιος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
 
«Η αιτία δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.
 
Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα σχετικά με την έκρηξη της Τρίτης σε αποθήκη όπου φυλασσόταν ένα πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό… δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα… και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη».
 
Εξερράγη ο λαός, μπούκαραν διαδηλωτές στα κτίρια Υπουργείων
Ένας Λιβανέζος αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού σήμερα, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις ταραχές ανήλθε σε 238.
 
«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: #LebaneseRedCross (ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου) μετέφερε 55 ανθρώπους σε κοντινά νοσοκομεία και προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε 117 ανθρώπους επιτόπου», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.
 
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικής μεταρρυθμίσης, μετά τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες.
 
Σημειώνεται, επίσης, πως οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σήμερα το βράδυ στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες, ενώ την ίδια ώρα, άλλες ομάδες διαδηλωτών, πολιορκούσαν τα κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου.
16 συλλήψεις
Μέχρι στιγμή έχουν συλληφθεί 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.
 
Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε ανακοίνωσή του.
 
Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης. Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.
 
Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος