Κυριακή 20 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κάλεσμα Φον Ντερ Λάιεν-Μισέλ στα κράτη να εντείνουν την υποστήριξή τους στο Λίβανο

  07/08/2020 09:50
Κάλεσμα Φον Ντερ Λάιεν-Μισέλ στα κράτη να εντείνουν την υποστήριξή τους στο Λίβανο

Κάλεσμα Φον Ντερ Λάιεν-Μισέλ στα κράτη να εντείνουν την υποστήριξή τους στο Λίβανο

  07/08/2020 09:50
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προτρέπουν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς τον Λίβανο, με κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η Βηρυτός, ξεχείλισε η οργή-Στους 149 οι νεκροί

Αναλυτικά στην κοινή τους επιστολή οι δύο Πρόεδροι καταγράφουν τα εξής: στις 4 Αυγούστου, η πόλη της Βηρυτού χτυπήθηκε από μια τεράστια τραγωδία, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ζωών, πολύ περισσότερων τραυματιών και εκτεταμένων ζημιών σε ολόκληρη την πόλη. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα, στους επιζώντες και στις οικογένειές τους, που περιλαμβάνουν επίσης Ευρωπαίους υπηκόους», αναφέρουν.

«Μιλήσαμε τόσο με τον Πρόεδρο Aoun όσο και με τον πρωθυπουργό Diab για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας και τους διαβεβαιώσαμε ότι ο Λίβανος μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη από την ΕΕ», τονίζουν.

«Είμαστε ευγνώμονες για την άμεση υποστήριξη που εξέφρασαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί, ιδίως μέσω του ενωσιακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την καταλληλότερη απάντηση στην τραγωδία», σημειώνουν.

«Το δραματικό συμβάν θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για μια χώρα που αντιμετώπιζε ήδη πολλές προκλήσεις, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19. Πρέπει να έχουμε κατά νου την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου, μιας χώρας στρατηγικής σημασίας που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων. Έχουμε δεσμευτεί για τη σταθερότητα της χώρας μέσω της οικονομικής βοήθειας, της στήριξης των Σύρων προσφύγων και πρόσφατα, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, προγράμματα ενίσχυσης του συστήματος υγείας και αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του», σημειώνουν.

«Αλλά με τις δραματικές ανάγκες ανθρωπιστικής και ανοικοδόμησης που έχουν προκύψει τώρα, η αλληλεγγύη μας - και αυτή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας - θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ. Έχουμε κοινό συμφέρον να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε την κλιμάκωση αυτής της τραγωδίας», προειδοποιούν.

«Σας προσκαλούμε λοιπόν να ενισχύσετε την υποστήριξή σας στον Λίβανο τόσο για τις άμεσες ανάγκες, όσο και για την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ταχεία παράδοση, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τη συνέργεια της βοήθειας που εσείς και η ΕΕ συνολικά θα παρέχετε στον Λίβανο, μέσω ενός μηχανισμού συντονισμού που θα θεσπίσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μαζί, εμείς ως ΕΕ πρέπει να συμβάλουμε στον δρόμο προς την ανάκαμψη που βρίσκεται μπροστά μας», καταλήγουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας