Καζάνι που βράζει η Βηρυτός, ξεχείλισε η οργή-Στους 149 οι νεκροί

Στους 149 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού, την ίδια ώρα που οι τραυματίες είναι πέραν των πέντε χιλιάδων, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.
 
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν εδώ και τέσσερις μέρες μια τεράστια μάχη για εντοπισμό ζωής κάτω από τα συντρίμμια, την ώρα που ο πλανήτης έχει κινητοποιηθεί στέλνοντας ιατροφαρμακευτική βοήθεια και τρόφιμα στο Λίβανο.
 
Στη μάχη για εντοπισμό επιζώντων, ρίχνονται και τα μέλη της ΕΜΑΚ, τα οποία βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης στη Βηρυτό, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που χρειαστεί, η Κύπρος να αποστείλει κι άλλο προσωπικό για βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνητικά τα τεστ της κυπριακής αποστολής στη Βηρυτό-Στη μάχη για αναζήτηση επιζώντων

Καζάνι που βράζει η Βηρυτός
Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, το βράδυ της Πέμπτης για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.
 
Οι διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.
 
Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.
 
Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
 
Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη.
 
Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.
 
Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.
 
Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.
 
Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι για την φονική έκρηξη στη Βηρυτό

Κατέθεσε ο πρώην ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία
Σε μία άλλη εξέλιξη, κατάθεση από τον 43χρονο Ρώσο πρώην ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία είναι διαχειρίστρια του πλοίου που μετέφερε τους 2,700 τόνους νιτρικού αμμωνίου στο Λίβανο, έλαβε χθες η Κυπριακή Αστυνομία, κατόπιν αιτήματος που στάλθηκε από τις Αρχές του Λιβάνου.
 
Ο 43χρονος, απάντησε σε ερωτήσεις των Αρχών και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στις Αρχές της γειτονικής χώρας .
Σημειώνεται ότι ο 43χρονος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, αλλά διαμένει στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκε στην Κύπρο και κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του φορτίου θανάτου

Στην Κύπρο 51 επαναπατρισθέντες
Στο μεταξύ, εφτασε λίγο πριν 22:00 χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η ναυλωμένη πτήση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της οποίας επαναπατρίσθηκαν 51 Κύπριοι πολίτες του Λιβάνου.

Όλοι οι επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες, είτε σε ξενοδοχείο, είτε στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κύπριοι που δήλωσαν ενδιαφέρον για επαναπατρισμό είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την πτήση και έτσι δεν αποκλείεται εντός των ημερών να υπάρξει και δεύτερη ναυλωμένη πτήση. 

Δειτε Επισης

Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων