Συγκλονιστικές εικόνες από το κατεστραμμένο «Παρίσι της Μέσης Ανατολής»

«Αυτή ήταν η νύχτα μας», λέει ο γιος του Χασάν, Ελι, σύμφωνα με τον «Guardian». Η οικογένεια του Χασρουτί τον αναζητεί, χωρίς να ξέρει αν είναι τραυματίας ή νεκρός. Τώρα σκέφτονται μία άλλη πιθανότητα: Μήπως βρίσκεται, ακόμη, θαμμένος κάτω από τα συντρίμμια του λιμανιού που ισοπεδώθηκε μετά τη γιγάντια έκρηξη στη Βηρυτό και ακόμη κανείς δεν τον έχει βρει. Ο 59χρονος άνδρας επικοινώνησε, τελευταία φορά, με τη γυναίκα του στις 17:30, λέγοντας να μην τον περιμένει μέχρι το πρωί, καθώς θα του πάρει χρόνο να ξεφορτώσει ένα πλοίο.
 
Ήταν στις 18:08 (τοπική ώρα), όταν η Βηρυτός σείστηκε ολόκληρη. Ενα μεγάλο μανιτάρι κάλυψε τον ουρανό και καπνοί γέμισαν την πόλη. Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, μικροί και μεγάλοι αιμόφυρτοι, δακρυσμένοι, τριγυρνούσαν στους δρόμους σοκαρισμένοι, χωρίς να ξέρουν τι έχει συμβεί. Καπνός γέμισε τους δρόμους της πόλης του Λιβάνου, με το ωστικό κύμα να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Το πάλαι ποτέ «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» καταστράφηκε...
Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τραυματίες και από ανθρώπους που αναζητούσαν τους αγαπημένους τους.
 
Το βράδυ μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, στο λιμάνι μια γυναίκα περίπου 20 ετών στάθηκε στις πύλες φωνάζοντας στις δυνάμεις ασφαλείας, ρωτώντας για την τύχη του αδελφού της, που εργαζόταν εκεί. «Το όνομά του είναι Γιαντ, τα μάτια του είναι πράσινα», έλεγε, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας της αρνήθηκαν με αποφασιστικότητα την είσοδο. Εκεί κοντά μια άλλη γυναίκα λιποθύμησε, ενώ ρωτούσε για τον αδερφό της που εργαζόταν και αυτός στο λιμάνι.

Όλη νύχτα, οι σειρήνες των ασθενοφόρων «ούρλιαζαν» στην πόλη, ενώ οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι των σωστικών συνεργείων περπατούσαν γεμάτοι θλίψη πριν ο ήλιος αποκαλύψει μια πόλη-ερείπιο. Μερικοί από αυτούς κρατούσαν βαριοπούλες και άλλοι μετέφεραν νερό. Την ίδια ώρα στρατιώτες βρίσκονταν στα ερείπια, ενώ ελικόπτερα έριχναν νερό από τον ουρανό για να σβήσουν τα καμένα ερείπια.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 135 νεκρούς και περισσότερους από 5.000 τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 5 Ελληνες, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.
 
Η έκρηξη στη Βηρυτό συγκλόνισε τον πλανήτη και μετέτρεψε μια πόλη σε συντρίμμια. «Είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής», δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου, Τζορτζ Κέτανεχ, σε τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό. «Υπάρχουν παντού νεκροί και τραυματίες», πρόσθεσε.
«Ηταν σαν ατομική βόμβα. Εχω ζήσει τα πάντα, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε στη διάρκεια του εμφυλίου. Ολα τα γύρω κτίρια κατέρρευσαν. Περπατώ ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και χαλάσματα, μέσα στο σκοτάδι», δήλωσε η Μακρούχι Γεργκιανάν, συνταξιούχος δασκάλα.
 
«Μπορείτε να δείτε τραυματίες σε όλους τους δρόμους της Βηρυτού, γυαλιά παντού, αυτοκίνητα κατεστραμμένα, είναι σαν Αποκάλυψη», ανέφερε στο CNNi ο Μπαχάρ Γκάτα, περιγράφοντας σκηνές Αποκάλυψης μετά την έκρηξη.
 
«Είναι πολύ πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι φρικάρουν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι συγκλονισμένες. Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί τελείως. Δεν έχουμε λιμάνι», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 300.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και πολλά πλέον δεν είναι κατοικήσιμα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χρειαστεί να επισκευάσουν τα κτίριά τους, την ώρα που το νόμισμα του Λιβάνου έχει χάσει περίπου το 80% της αξίας του και οι εισαγωγές θα γίνονται με πιο αργούς ρυθμούς.
 
Μέσα στον χαλασμό, οι κάτοικοι συσπειρώθηκαν και προσπαθούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Λογαριασμοί στο Instagram έχουν δημιουργηθεί, συγκεντρώνοντας τους αγνοούμενους, παραθέτοντας αριθμούς τηλεφώνων και παρέχοντας ενημερώσεις για υποθέσεις. Ενας άλλος λογαριασμός παρέχει πληροφορίες για διαμονή, καθώς εκατοντάδες έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή. «Για όσους χρειάζονται καταφύγιο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή», ανέφερε κάποιος.
 
Σε μια χώρα που υποφέρει από οικονομική κρίση και η οποία εισάγει το 80% των σιτηρών της, η καταστροφή των αποθηκών σιτηρών, όπου εργαζόταν ο Χασρουτί, άφησε τη χώρα με αποθέματα που φτάνουν για λιγότερο από έναν μήνα, σύμφωνα με τον «Guardian».
Οι πρώτες έρευνες αναφέρουν πως η τραγωδία σχετίζεται με την αδράνεια και την αμέλεια πίσω από την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι, που είχε ως συνέπεια την έκρηξη στη Βηρυτό. Ο πρωθυπουργός και η Προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
 
Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».
 
Εάν ο αριθμός των τουλάχιστον 2.700 τόνων είναι ακριβής, αυτό θα έκανε την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου μεγαλύτερη από την καταστροφή του Τέξας Σίτι, το 1947, όπου εξερράγησαν 2.300 τόνοι, σκοτώνοντας σχεδόν 500 ανθρώπους. Η έκρηξη, μάλιστα, δημιούργησε παλιρροϊκό κύμα ύψους 4,5 μέτρων.
 

 Πηγή: iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα