Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Ευρώπη-Σε ποιες χώρες παρουσιάζει έξαρση ο κορωνοϊός

Εκεί που δημιουργήθηκε η εικόνα πως η πανδημία βρισκόταν σε ύφεση στην Ευρώπη και εκατομμύρια πολίτες ξεκίνησαν να επιστρέφουν στην κανονικότητα, ο εφιάλτης του κορωνοϊού έκανε τις τελευταίες εβδομάδες comeback.
 
Το κατά πόσον αποτελεί δεύτερο κύμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, καθώς κάποιοι το βλέπουν ως τέτοιο, ενώ άλλοι εκτιμούν πως πρόκειται για το ίδιο κύμα, που φούντωσε μετά την άρση των lockdown και την αποκλιμάκωση των μέτρων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν κάνει διαφορά σε ποιο κύμα βρισκόμαστε. Σημασία έχει ότι παρατηρείται σε πολλές χώρες αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και η Κύπρος, η οποία πλέον καταγράφει νούμερα που είχαμε να δούμε από τον Απρίλιο, δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτό το ευρωπαϊκό μοτίβο.  
 
Αύξηση παρατηρείται και στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφει πάνω από 50 κρούσματα την ημέρα. Μάλιστα, σε δηλώσεις της στον Σκάι, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προειδοποίησε πως «αν δεν πάρουμε μέτρα, σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα», προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Ως επιπλέον μέτρο, η Κυβέρνηση κατέστησε την χρήση μάσκας υποχρεωτική σε χώρους συνάθροισης του κοινού.
 
Την Τετάρτη η Γαλλία ανακοίνωσε 1,392 νέα κρούσματα, αριθμός που συνιστά την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση για περισσότερο από ένα μήνα. Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, υπολογιζόταν ότι κάθε ένα άτομο που ασθενεί προσβάλλει περισσότερο από ένα άλλο πρόσωπο, με την χώρα να επιβάλλει την χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.   
 
Το γειτονικό Βέλγιο ανακοίνωσε την επαναφορά κάποιων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αφορούν κυρίως τις συναθροίσεις, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την επιβολή νέου γενικού lockdown, μετά την αύξηση κατά 71% στα νέα περιστατικά.  
 
Αύξηση παρατηρείται και στην Γερμανία, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιούνται τεστ σε αυτούς που εισέρχονται από περιοχές υψηλού ρίσκου. Στη χώρα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 600 κρούσματα την ημέρα, κάτι που συνιστά διπλασιασμό από την ημερήσια αύξηση του Ιουνίου. Την Παρασκευή, μάλιστα, ανακοινώθηκαν 870 κρούσματα. 
 
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αυστρία, έχουν ληφθεί τοπικά μέτρα, μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενώ επανέφεραν και την χρήση μάσκας σε καταστήματα και τράπεζες.
 
Μία από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις είναι εκείνη της Ισπανίας, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφει πάνω από 900 κρούσματα την ημέρα. Οι λοιμώξεις εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας, στην οποία έχει επιβληθεί αυστηρά μέτρα, με την τοπική κυβέρνηση να δηλώνει πως η κατάσταση μοιάζει όπως πριν την εφαρμογή του lockdown τον Μάρτιο. Στην περιοχή εντοπίστηκαν συνολικά γύρω στις 8,000 νέες περιπτώσεις, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι νέες μεταδόσεις.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζονται τοπικά lockdowns, μετά από αυξήσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Η τελευταία περιοχή που αύξησε τα μέτρα της ήταν το Oldham, μια μικρή πόλη κοντά στο Μάντσεστερ που είχε 119 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική. Παρά ταύτα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 846 κρούσματα, τα οποία συνιστούν την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα τέλη Ιουνίου.   
 
Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην Ιρλανδία. Αν και οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από άλλες χώρες, τα 85 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, συνιστούν ρεκόρ διμηνίας, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν εντοπίζονταν περισσότερα από 20 νέα περιστατικά.
 
Ανοδικά είναι τα νούμερα και στη Τσεχία, με την Κυβέρνηση να προαναγγέλλει περισσότερα τεστ. Αυτή την εβδομάδα η χώρα επέστρεψε σε αριθμούς Απριλίου, καταγράφοντας περισσότερα από 200 κρούσματα την ημέρα. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο στην Πράγα.

Αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατέγραψε η Ουκρανία την Πέμπτη, με σχεδόν 1,200 νέες μολύνσεις σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο ρυθμός μετάδοσης στη χώρα είναι αυξητικός από τότε που ξεκίνησε η άρση των μέτρων. Αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε η Ρουμανία, καθώς εντόπιζε περίπου 1000 κρούσματα κάθε μέρα για σχεδόν μία εβδομάδα. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την απειθαρχία των πολιτών.
 
*Πληροφορίες από ΑΠΕ, Euronews, Guardian

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση