Στο Βέλγιο από τη Γερμανία μεταφέρεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα μεταφέρουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησής τους από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου τους για τη μετακίνηση περίπου 12.000 στρατιωτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατ` εντολή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ είπε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει συνολικά 11.900 στρατιώτες από τη Γερμανία και θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης στο Βέλγιο και στην Ιταλία.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να αναδιατάξουν δυνάμεις τους στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για το καθεστώς τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν τηρεί τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα.

Ο Έσπερ είπε ότι οι πρώτες μετακινήσεις στρατιωτών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτή η επιχείρηση αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, παραδέχτηκε. Ο Υπουργός τόνισε ότι ο στόχος αυτής της αναδίπλωσης είναι «στρατηγικός», αφορά δηλαδή την «αποθάρρυνση» της Ρωσίας.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η αποχώρηση των στρατιωτών από τη Γερμανία οφείλεται στην άρνηση του Βερολίνου «να πληρώσει περισσότερα» στο ΝΑΤΟ. «Βαρεθήκαμε να είμαστε τα κορόιδα. Μειώνουμε τις δυνάμεις μας επειδή δεν πλήρωναν. Είναι πολύ απλό», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Από τους περίπου 34.500 στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στη Γερμανία, οι 6.400 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ ενώ 5.600 θα επανατοποθετηθούν σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Εσπερ. Οι 2.000 από αυτούς θα σταλούν στην Ιταλία και στο Βέλγιο. Η έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης θα μεταφερθεί στο Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται και η Διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός στρατηγός που κατά παράδοση είναι επικεφαλής και των δύο Διοικήσεων δεν θα χρειάζεται να μετακινείται συνεχώς μεταξύ των δύο χωρών. Ενδέχεται επίσης να μεταφερθεί σε άλλη χώρα και η Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ, που βρίσκεται και αυτή στη Στουγάρδη. Δεν έχει όμως ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα αυτό, είπε ο Έσπερ.

Οι 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στη βρετανική βάση του Μάιλντενχολ και επρόκειτο να μετακινηθούν στη Γερμανία, θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μολονότι ο Έσπερ είπε ότι η αναδιάταξη μπορεί να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει αυτό το σχέδιο. «Αν αρχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους (οι Γερμανοί), θα το σκεφτώ», είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα