Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξηγεί με άρθρο της γιατί η απόφαση της Συνόδου είναι ιστορική

"Η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνει την πρόταση ανάκαμψης της Κομισιόν ήταν ιστορική", υποστηρίζει με σημερινό της άρθρο, το οποίο απέστειλε για δημοσίευση σε πληθώρα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος σημειώνει στο άρθρο της ότι "η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της ένα εργαλείο ανάκαμψης αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει αυτούς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την κρίση, το Next Generation EU - που θα επενδύσει σε μια ανάκαμψη πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ένωση για τα παιδιά μας και θα συμπληρωθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, αυξάνοντας το συνολικό πακέτο σε 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ".

"Δεύτερον, είναι ιστορικό λόγω του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη θα το θέσει σε λειτουργία. Για πρώτη φορά σε αυτήν την κλίμακα, η Κομισιόν - υποστηριζόμενη από τα 27 κράτη μέλη - θα χρησιμοποιήσει την ισχυρή πιστοληπτική της ικανότητα για να συγκεντρώσει χρήματα στις κεφαλαιαγορές για το Next Generation EU", αναφέρει.

"Σε προηγούμενες κρίσεις, οι καλύτεροι επέζησαν, ενώ οι πιο ευάλωτοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Αλλά αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνο αν σηκώσουμε ο ένας τον άλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα κονδύλια του Next Generation EU θα διανεμηθούν σε επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης από το Φλένσμπουρκ έως το Φράιμπουργκ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας τοπικά από το Κοτμπους έως την Κολωνία, και τη δύναμη της Ευρώπης παγκοσμίως", σημειώνει.

"Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε χώρας και θα συνάδουν με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους μας. Για ορισμένους, αυτό θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ενώ άλλοι θα επικεντρωθούν περισσότερο στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται. Μερικοί θα επενδύσουν στη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής και άλλοι στις συνδέσεις μεταφορών. Όμως, ουσιαστικά, όλα θα συμβάλουν στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το 30% του συνόλου των 1,8 τρισεκατομμυρίων θα διατεθεί για τις δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα και ένα νέο ταμείο δίκαιης μετάβασης ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων θα βοηθήσει τους ανθρώπους και τις περιοχές που πρέπει να κάνουν μεγαλύτερο μετασχηματισμό από τους περισσότερους", καταγράφει.

"Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ιστορικό είναι το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα. Για να αποφευχθεί η αποστολή υψηλότερου λογαριασμού στα κράτη μέλη στο μέλλον, η Ευρώπη πρέπει να αποπληρώσει τα κεφάλαια μέσω αυτού που αποκαλούμε νέους ιδίους πόρους. Αυτές θα περιλαμβάνουν μια εισφορά στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, έναν φόρο στα μη ανακυκλωμένα πλαστικά και την δασμούς στον άνθρακα στις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες με χαμηλότερες κλιματικές φιλοδοξίες", τονίζει.

"Κάποιοι θα ρωτήσουν γιατί η Γερμανία πρέπει να συγκεντρώσει ή να επιστρέψει χρήματα σε άλλη χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η απάντηση είναι απλή. Η ευημερία της Ευρώπης έγκειται στην ενότητα, την κοινότητά της και την ενιαία αγορά της. Έτσι, για εμάς η αλληλεγγύη είναι στην πραγματικότητα το συμφέρον και ένα ευρώ που επενδύεται σε μια χώρα είναι στην πραγματικότητα ένα ευρώ που επενδύεται για όλους", εξηγεί.

"Σκεφτείτε τι θα συμβεί στην τουριστική μας βιομηχανία εάν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη δεν έχουν την πολυτέλεια να έρθουν στις Άλπεις μας ή να επισκεφθούν τις παραλίες της Βαλτικής Θάλασσας. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στους κατασκευαστές μας εάν δεν μπορούν να πάρουν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται από τους προμηθευτές τους σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Σκεφτείτε πώς η κρίση έχει επηρεάσει όλους μας - για την ευημερία των ανθρώπων, τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία της κοινωνίας και την υγεία κάθε ευρωπαϊκής οικονομίας. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα", αναφέρει.

"Γι `αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αποφασιστικά και συλλογικά. Φυσικά, ορισμένοι θα μας μιλήσουν ξανά για μακρά και δύσκολη Σύνοδο Κορυφής και θα το δουν όλο αυτό ως δισταγμό ή αδυναμία. Εμείς το βλέπουμε ως το απόλυτο σημάδι της μοναδικής δύναμης της Ευρώπης", τονίζει.

"Απλά κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε γύρω. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν 27 διαφορετικές χώρες ακόμη και για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και του μέλλοντός τους. Εμείς το κάναμε σε ένα μεγάλο σαββατοκύριακο. Σε αυτήν την πολύ εύθραυστη στιγμή της ιστορίας, η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος που μπορείς να είσαι. Και τώρα πρέπει να το διατηρήσουμε έτσι για όλους συνεργαζόμενοι με κυβερνήσεις και κοινοβούλια για να φέρουμε τη ζωή σε ανάκαμψη", τονίζει.

"Η Ένωσή μας πρέπει πάντα να κρίνεται για το τι μπορεί να προσφέρει για το μέλλον. Αυτό το όραμα για ένα κοινό μέλλον μας επέτρεψε να κάνουμε κάθε τολμηρό βήμα στην ιστορία μας: να ενώσουμε την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, να δημιουργήσουμε την κοινή μας αγορά και να εισαγάγουμε το κοινό μας νόμισμα. Σήμερα, είναι το ίδιο πρωτοποριακό όραμα που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα άλλο ιστορικό βήμα για την Ένωσή μας", καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα