ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξε ως τζαμί η Αγία Σοφία-Κοσμοσυρροή και πανηγύρια Τούρκων

24 Ιουλίου 2020… Μετά από 86 χρόνια η Αγία Σοφία άνοιξε τις πόρτες της και έγινε τζαμί. Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί από το βράδυ έξω από τον ναό, ώστε να είναι παρόντες στην πρώτη προσευχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ημέρα θλίψης για την Αγία Σοφία-Προκλητική φιέστα για τη μετατροπή της σε τζαμί
 
Το σύμβολο της Ορθοδοξίας έχει μετατραπεί σε τζαμί… Ο Σουλτάνος Ερντογάν αψηφά τους πάντες και προχωρά με τα σχέδιά του… Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.
 
Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος, ήταν όνειρό του από παιδί «να απελευθερώσει την Αγιά Σοφία».


Κοσμοσυρροή έξω από την Αγία Σοφία
Έξω από την Αγιά Σοφία συρρέουν από νωρίς το πρωί εκατοντάδες Τούρκοι- κάποιοι μάλιστα πέρασαν εκεί τη νύχτα- ενόψει της μεσημεριανής προσευχής. Οι πύλες του Ναού θα ανοίγουν στις δέκα το πρωί για να λειτουργήσει η Αγιά Σοφία ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο.
 

Στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφία, (λειτουργία αντίστοιχη της χριστιανικής κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας), θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξενύχτησαν εξω από την Αγία Σοφία εκαντοντάδες Τούρκοι-Περιμένουν την προσευχή

Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.

Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία, περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες στις 10 το πρωί για την προσευχή της Παρασκευής, παρουσία του Ερντογάν, που δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, που στην Αγία Σοφία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, ως σε επίσημο τζαμί.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, έφτασε στην Αγία Σοφία, συνοδευόμενος από την οικογένειά του. 


Προκλητική φιέστα Ερντογάν
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορονοιου. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.
 
Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.

 

Ήχησαμ πένθιμα οι καμπάνες σε Κύπρο και Ελλάδα
Εξάλλου, σε Κύπρο και Ελλάδα, οι καμπάνες στους ναούς, ήχησαν πένθιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα ηχήσουν πένθιμα και στους ναούς της Κύπρου οι καμπάνες για την Αγία Σοφία

Σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρεται ότι σύμφωνα με οδηγίες του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσοστόμου θα γίνει σήμερα Παρασκευή «πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας στις 12 το μεσημέρι και επί διάστημα 5 λεπτών, εν όψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους».

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ