Ημέρα θλίψης για την Αγία Σοφία-Προκλητική φιέστα για τη μετατροπή της σε τζαμί

Ημέρα θλίψης για την Αγία Σοφία... Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή τα ανίερα σχέδιά του. Μετατρέπει το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε τζαμί μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο.
 
Στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή, θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.
 
Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.
 
Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα τιρκουάζ χαλιά, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνο.
 

Προκλητική φιέστα Ερντογάν

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορονοιου. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.
 
Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.
 
Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.


Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.
 
Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί» ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.
 

Ηχούν πένθιμα οι καμπάνες στην Ελλάδα

Πένθιμα θα χτυπήσουν σήμερα οι καμπάνες στους ναούς και τα μοναστήρια της Ελλάδας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Χριστιανοσύνης, σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η σημερινή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον ιστορικό ναό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ορθοδοξίας, αλλά και βαθιά θλίψη και ως ηχηρή απάντηση οι ιεράρχες καλούν τους πιστούς να ενώσουν τις προσευχές τους και να ψάλουν όλοι μαζί το «τη Υπερμάχω».

Την έντονη καταδίκη του για την ενέργεια της Τουρκίας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λέγοντας ότι ο μεγάλος ναός γίνεται «άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας». Ο κ. Ιερώνυμος θα προστεί (αύριο) στην Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στον καθεδρικό ναό Αθηνών, καλώντας τους πιστούς να ψάλουν μαζί το «τη Υπερμάχω».

Η Μητρόπολη Δημητριάδος αποφάσισε σε όλες τις μονές και τις εκκλησίες να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες στις δώδεκα το μεσημέρι και για δέκα λεπτά. Παράλληλα  το απόγευμα μετά την Ακολουθία του Εσπερινού «να τελεστεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, ως προσευχητική αναφορά στην Υπέρμαχο Στρατηγό υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους. Επίσης, οι ιερείς μας προαιρετικά καλούνται στο τέλος του Εσπερινού να τελέσουν την Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου και να ψάλουν με τον λαό μας το “Τη Υπερμάχω”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα