Πώς θα… κρυφτούν οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία-Όλο το σχέδιο μετατροπής της σε τζαμί

Οδηγία για το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγία Σοφία μετά την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί εξέδωσε την Τρίτη η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας.
 
Στην ανακοίνωση το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».
 
Στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».
 
Ως κανονικό τζαμί με 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα λειτουργεί η Αγια-Σοφιά όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας Αλί Ερμπάς.
 
Ο ίδιος επισκέφθηκε την Αγία Σοφία μαζί με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ για να διαπιστώσουν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν εντός του χώρου έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως τζαμί αλλά παράλληλα να είναι και επισκέψιμη στους τουρίστες.
 
«Στην ημερήσια διάταξη του Υπουργείου μας δεν υπήρξε ποτέ εργασία για λέιζερ ή φως. Κινούμαστε με βάση τις απόψεις της ομάδας στην οποία βρίσκεται και ο Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Τουρκία, Οτζάλ Ογούζ. Δεν αγνοούμε την ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτή τη διαδικασία. Ακούμε τις απόψεις όλων των ειδικών”. Σε ερώτηση εάν οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες, ο Τούρκος Υπουργός είπε “περιμένετε 24 ώρες. Αλλά αυτό είναι το σίγουρο, δεν θα υπάρξει ούτε λέιζερ ούτε φως, αυτό είναι ξεκάθαρο». 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ ευαίσθητη για την προστασία του μνημείου. “Και μάλιστα για την συντήρηση στο εξωτερικό και εσωτερικό του μνημείου οι εργασίες θα επιταχυνθούν. Από δω και πέρα θα διαθέσουμε μεγαλύτερο κονδύλι στον προϋπολογισμό
 
Ο Ερμπάς ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, οπότε θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, η Αγία Σοφία θα είναι ένα κανονικό τζαμί όπου θα προσεύχονται οι πιστοί 5 φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά.
 
Έναρξη εργασιών
Από το βράδυ της Παρασκευής η Αγία Σοφία έχει κλείσει ως μουσείο, καθώς σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν ήδη μετατράπηκε σε τζαμί. Εχουν ξεκινήσει εργασίες για την προετοιμασία του εσωτερικού χώρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικούς φωτισμούς καθώς στο Ισλάμ απαγορεύεται να υπάρχουν εικόνες εντός των χώρων προσευχής.
 
Στόχος των αξιωματούχων είναι να ελαχιστοποιήσουν τις παρεμβάσεις εντός του μνημείου για να μην υπάρχουν έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Παράλληλα, ετοιμάζονται να στρωθούν τεράστια χαλιά όπου θα προσεύχονται οι πιστοί. Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως όλες αυτές οι αλλαγές δεν θα εμποδίζουν τους τουρίστες να επισκέπτονται την Αγία Σοφία.
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα