Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας για Αγ. Σοφία σε Υπ. Εξωτερικών και θρησκευτικούς ηγέτες

Επιστολή με την οποία επισημαίνουν τη σημασία της Αγίας Σοφίας για τον ορθόδοξο χριστιανισμό απέστειλαν Κύπριοι της Βρετανίας στον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, στον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι και στον καθολικό Αρχιεπίσκοπο του Γουέστμινστερ καρδινάλιο Βίνσεντ Νίκολς.

Οι 20 υπογράφοντες εκφράζουν τη «σημαντική ταραχή» που προκαλεί η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Εκθέτουν συνοπτικά το ιστορικό του επιβλητικού μνημείου και σημειώνουν ότι ο εσωτερικός διάκοσμος παραμένει ένας θησαυρός για χριστιανούς και μουσουλμάνους.

«Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το κτίριο είναι μνημειώδους σημασίας, ένα σημαντικό έμβλημα για την ανατολική ορθόδοξη και την ισλαμική πίστη και πολιτισμούς, με το περίγραμμά του (με ή χωρίς τους μιναρέδες που προστέθηκαν ως επακόλουθο τη μετατροπής του σε τέμενος) να είναι τόσο ουσιώδους όσο και συναισθηματικής αξίας για τους πιστούς δύο εκ των τριών αβρααμικών θρησκειών του κόσμου», σημειώνεται ενδεικτικά.

Επισημαίνεται παράλληλα η αναγνώριση όλων των παραπάνω από την UNESCO που συμπεριέλαβε την Αγία Σοφία στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και το πώς το κτίριο έχει καταστεί υπόδειγμα για την ανέγερση άλλων αριστουργημάτων.

Οι υπογράφοντες καταλήγουν τονίζοντας ότι δεδομένης της σημασίας της Αγίας Σοφίας, η οποία εκτείνεται πέρα από τα όρια της πόλης όπου βρίσκεται, το κτίριο πρέπει «να παραμείνει μουσείο, να εξακολουθήσει να δέχεται τη φροντίδα και την προσοχή διεθνών ιδρυμάτων και ειδικών και να παραμείνει ένα ενοποιητικό στοιχείο της σημερινής πολυπολιτισμικής και πολλαπλών πίστεως κοινωνίας - αντί να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο διαίρεσης, διαμάχης και διαφωνιών, να είναι ένα σύμβολο ειρήνης και αρμονίας».

Η επιστολή κλείνει με την ευχή οι παραλήπτες να αντιδράσουν θετικά ως προς τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Χενοφώντος, Γιώργος Γεωργίου, Κίκης Χριστοφίδης, Ηλίας Δινένης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Οι επιστολές έχουν κοινοποιηθεί σε 23 βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία