Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας για Αγ. Σοφία σε Υπ. Εξωτερικών και θρησκευτικούς ηγέτες

Επιστολή με την οποία επισημαίνουν τη σημασία της Αγίας Σοφίας για τον ορθόδοξο χριστιανισμό απέστειλαν Κύπριοι της Βρετανίας στον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, στον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι και στον καθολικό Αρχιεπίσκοπο του Γουέστμινστερ καρδινάλιο Βίνσεντ Νίκολς.

Οι 20 υπογράφοντες εκφράζουν τη «σημαντική ταραχή» που προκαλεί η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Εκθέτουν συνοπτικά το ιστορικό του επιβλητικού μνημείου και σημειώνουν ότι ο εσωτερικός διάκοσμος παραμένει ένας θησαυρός για χριστιανούς και μουσουλμάνους.

«Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το κτίριο είναι μνημειώδους σημασίας, ένα σημαντικό έμβλημα για την ανατολική ορθόδοξη και την ισλαμική πίστη και πολιτισμούς, με το περίγραμμά του (με ή χωρίς τους μιναρέδες που προστέθηκαν ως επακόλουθο τη μετατροπής του σε τέμενος) να είναι τόσο ουσιώδους όσο και συναισθηματικής αξίας για τους πιστούς δύο εκ των τριών αβρααμικών θρησκειών του κόσμου», σημειώνεται ενδεικτικά.

Επισημαίνεται παράλληλα η αναγνώριση όλων των παραπάνω από την UNESCO που συμπεριέλαβε την Αγία Σοφία στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και το πώς το κτίριο έχει καταστεί υπόδειγμα για την ανέγερση άλλων αριστουργημάτων.

Οι υπογράφοντες καταλήγουν τονίζοντας ότι δεδομένης της σημασίας της Αγίας Σοφίας, η οποία εκτείνεται πέρα από τα όρια της πόλης όπου βρίσκεται, το κτίριο πρέπει «να παραμείνει μουσείο, να εξακολουθήσει να δέχεται τη φροντίδα και την προσοχή διεθνών ιδρυμάτων και ειδικών και να παραμείνει ένα ενοποιητικό στοιχείο της σημερινής πολυπολιτισμικής και πολλαπλών πίστεως κοινωνίας - αντί να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο διαίρεσης, διαμάχης και διαφωνιών, να είναι ένα σύμβολο ειρήνης και αρμονίας».

Η επιστολή κλείνει με την ευχή οι παραλήπτες να αντιδράσουν θετικά ως προς τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Χενοφώντος, Γιώργος Γεωργίου, Κίκης Χριστοφίδης, Ηλίας Δινένης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Οι επιστολές έχουν κοινοποιηθεί σε 23 βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ