Επιμένει ο Ερντογάν-«Εσωτερικό μας ζήτημα η Αγία Σοφία»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες του δηλώσεις επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.
 
Συγκεκριμένα τόνισε: «Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό μας ζήτημα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση».
 
Από εκεί και πέρα αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο είπε: «Δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα  είναι δίκαιη».
 
Σε ερώτηση για τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι χάρη στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας το σχέδιο του Χαφτάρ και τον υποστηρικτών τους για κατοχή δεν πέτυχε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία έχει διεθνή νομιμότητα κατάφερε σε σύντομο χρόνο να απομακρύνει τους πραξικοπηματίες. “Μακάρι αυτές οι επιτυχίες να είναι ο προάγγελος της ειρήνης και της ηρεμίας ολόκληρου του λαού της Λιβύης”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μνημόνιο οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη είναι πολύ σημαντικά. “Με αυτά τα δύο μνημόνια η χώρα μας έθεσε υπό εγγύηση τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα στήριξε τους Λίβυους αδελφούς μας. Η σταθερότητα της Λιβύης το συντομότερο δεν είναι μόνο προς όφελος του λαού της Λιβύης αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Η οικονομική και πολιτική ενίσχυση της χώρας αυτής θα ανακουφίσει τόσο τη Βόρεια Αφρική όσο και την Ευρώπη", είπε.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να κάνει την επιλογή της στηρίζοντας την νόμιμη κυβέρνηση και να σταματήσει τους πραξικοπηματίες εγκληματίες πολέμου. Οι λεγεωνάριοι που μετέτρεψαν τη Λιβύη σε λίμνη αίματος πρέπει το συντομότερο να απομακρυνθούν”, ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “κάποιες χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι γείτονές μας ξεκίνησαν μια λανθασμένη διαδικασία εξουδετέρωσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήθελαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Το είπαμε επανειλημμένα ότι αυτό είναι λάθος και μη νόμιμο. Έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου. Στόχος τους ήταν να καταδικάσουν τη χώρα μας η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε μια ακτή της Μεσογείου όπου το ψάρεμα θα γίνεται μόνο με καλάμι. Αλλά με τα βήματα που κάναμε καταστρέψαμε αυτό το σχέδιο".

Ανέφερε πως "ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες στέλλοντας δύο γεωτρύπανα στα θαλάσσια πεδία που ανήκουν στη χώρας μας . Το λέω καθαρά και ξάστερα. Εμείς δεν θέλουμε ένταση στην Μεσόγειο η οποία υπήρξε λίκνο των διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι οι πηγές υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν εδώ είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για κάθε πρόταση που βασίζεται στη συνεργασία και τον δίκαιο διαμοιρασμό. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους βάσει αυτών των αρχών”. 

Για την Αγιά Σοφιά, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι ένα μέρος όπου ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε την πρώτη του προσευχή της Παρασκευής όταν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μετατρέποντάς της σε σύμβολο της κατάκτησης, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο το 1934 ήταν μια επώδυνη απόφαση για το τουρκικό έθνος.

“Η Αγία Σοφία έπρεπε να αποκτήσει ξανά την αρχική της ταυτότητα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε την τελική απόφαση. Βλέπουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένα θετικό βήμα για το κράτος δικαίου και για την ανακούφιση της συνείδησης του λαού”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι οι αντίθετες φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν έχουν καμιά αξία και τελικός υπεύθυνος για τη λήφη απόφασης για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς είναι το τουρκικό έθνος και κανένας άλλος. “Αυτό είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα. Οι άλλες χώρες οφείλουν μόνο να σεβαστούν την απόφαση”, υποστήριξε. 
 
«H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, στην Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος»
Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ' ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ' όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος / ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου