Την είδε… πορθητής ο Ερντογάν και αλώνει την Αγία Σοφία

Το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.
 
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία οι Τούρκοι-Έκτακτο διάγγελμα Ερντογάν

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, εκτός από αυτόν του τεμένους».

Με ανάρτηση στο Twitter o Ερντογάν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση ώστε η Αγία Σοφία να μην θεωρείται πλέον μουσείο και μεταβιβάστηκε στην γενική Διεύθυνση Θρησκευτικὠν υπηρεσιών.


 
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση εντός 30 ημερών. Πάντως απόψε ο Ερντογάν θα εκφωνήσει έκτακτο διάγγελμα στον απόηχο της απόφασης.
 
To παρασκήνιο πίσω από την απόφαση ήταν έντονο. Ένας από τους λόγους που φέρεται να επισπεύσθηκε η ανακοίνωση είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας κατά 2,40%. Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δίνη το τελευταίο διάστημα, ενώ στις αρχές Μαΐου βρέθηκε στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.
 
Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».
 
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, Έθνος, Πρώτο Θέμα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση