Τρίτη 4 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Την είδε… πορθητής ο Ερντογάν και αλώνει την Αγία Σοφία

  10/07/2020 17:16
Την είδε… πορθητής ο Ερντογάν και αλώνει την Αγία Σοφία

Την είδε… πορθητής ο Ερντογάν και αλώνει την Αγία Σοφία

  10/07/2020 17:16
Το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.
 
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία οι Τούρκοι-Έκτακτο διάγγελμα Ερντογάν

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, εκτός από αυτόν του τεμένους».

Με ανάρτηση στο Twitter o Ερντογάν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση ώστε η Αγία Σοφία να μην θεωρείται πλέον μουσείο και μεταβιβάστηκε στην γενική Διεύθυνση Θρησκευτικὠν υπηρεσιών.


 
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση εντός 30 ημερών. Πάντως απόψε ο Ερντογάν θα εκφωνήσει έκτακτο διάγγελμα στον απόηχο της απόφασης.
 
To παρασκήνιο πίσω από την απόφαση ήταν έντονο. Ένας από τους λόγους που φέρεται να επισπεύσθηκε η ανακοίνωση είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας κατά 2,40%. Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δίνη το τελευταίο διάστημα, ενώ στις αρχές Μαΐου βρέθηκε στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.
 
Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».
 
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, Έθνος, Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας