Παρασκευή 7 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ισορροπίες τρόμου στη Λιβύη-Φόβοι για σύρραξη με εμπλοκή Τουρκίας και Αιγύπτου

  08/07/2020 09:53
Ισορροπίες τρόμου στη Λιβύη-Φόβοι για σύρραξη με εμπλοκή Τουρκίας και Αιγύπτου

Ισορροπίες τρόμου στη Λιβύη-Φόβοι για σύρραξη με εμπλοκή Τουρκίας και Αιγύπτου

  08/07/2020 09:53
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, είναι στραμμένα στη Λιβύη, όπου δημιουργήθηκαν ισορροπίες τρόμου, ενώ δεν αποκλείεται η στρατιωτική σύρραξη μετά και το κτύπημα κατά Τουρκικών στόχων στην βάση Αλ Ουατίγια.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη (GNA), απειλεί με αντίποινα όσους βρίσκονται πίσω από το κτύπημα τα ξημερώματα Κυριακής. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που θεωρούν θέμα χρόνου τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας και της Αιγύπτου, στη Λιβύη.

Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης δήλωσε ότι «τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό της βάσης της Αλ Ουατίγια ήταν αεροπλάνα υψηλής τεχνολογίας. Ο Χαφτάρ δεν διαθέτει τέτοια αεροπλάνα, εκτός αν του τα παρείχε ξένη δύναμη». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab Weekly στην επιχείρηση κατά των Τουρκικών στόχων, χρησιμοποιήθηκαν γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale. Στην περιοχή τέτοιου τύπου μαχητικά διαθέτουν μόνο η Γαλλία και η Αίγυπτος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε μεταβεί στην Τρίπολη για συνομιλίες με τη κυβέρνηση εθνικής ενότητας την Παρασκευή και το Σάββατο και δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να βοηθήσει. Η επίθεση ήρθε σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες από την επίσκεψή του.

Τον βομβαρδισμό ανακοίνωσε, πάντως με επίσημη δήλωση ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Μισμάρι, ο οποίος έκανε λόγο για εννέα πλήγματα σε τουρκικούς στόχους και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την αεροπορική επιδρομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης στην τουρκική βάση στη Λιβύη

Ανώτερος αξιωματούχος στην Τουρκία, επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να αναφέρεται στο αν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Ο ίδιος τόνισε ότι υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας και ο λιβυκός στρατός ενότητας κινητοποιούν τώρα δυνάμεις στο νέο μέτωπο μεταξύ των πόλεων της Μισράτα και της Σύρτης.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος προειδοποίησε πως οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για την κατάληψη της Σύρτης, την οποία ο λιβυκός εθνικός στρατός κατέλαβε τον Ιανουάριο, θα επέφερε επέμβαση του στρατού της.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την λιβυκή κρίση»
Ταξίδι αστραπή στην Τουρκία βρίσκεται πραγματοποίησε εν τω μεταξύ ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Λορέντζο Γκουερίνι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την λιβυκή κρίση», διότι «δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει την διχοτόμηση της Λιβύης».

Η Ιταλία παραμένει της άποψης ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διαρκείας, η οποία να δώσει νέα ώθηση στoν ενδολιβυκό διάλογο, όπως είχε προβλεφθεί από την Σύνοδο του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε ότι αφορά την αποστολή «Ειρήνη», για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι «είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές» και ότι «αποτελεί μιας βασικής σημασίας συμβολή της ΕΕ, με στόχο την ειρήνευση στην Λιβύη».
 
Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τέλος, ο Λορέντσο Γκουερίνι εξέφρασε την προσδοκία «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ισορροπημένη επίλυση των διαφορών που προέκυψαν». Η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποτελεσματικής συνεργασίας, αλλά συγχρόνως υπογραμμίζει ότι θα καταγραφεί κάθε παραβίαση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας