Ο ΠΟΥ τερματίζει τις δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης

 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών του σχήματος Solidarity έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η απόφαση τερματισμού των δοκιμών αφορά μόνο τις δοκιμές επί νοσηλευομένων ασθενών και δεν αφορά άλλες έρευνες όπου τα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ή ως προφύλαξη.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα μεγάλη βρετανική έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι  η υδροξυχλωροκίνη δεν παρουσιάζει οφέλη ως θεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί από την covid-19.

Η Recovery, η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, ήταν μία από τις ελάχιστες που δεν είχε διακόψει τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης αφού δημοσιεύτηκε η αμφιλεγόμενη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μελέτη αυτή, που στο μεταξύ αποσύρθηκε, έκανε λόγο όχι μόνο για την αναποτελεσματικότητα αλλά ενδεχομένως και για επιβλαβείς παρενέργειες στους ασθενείς από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Αφού αναλύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει όφελος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς» από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. «Αποφασίσαμε επομένως να σταματήσουμε να δεχόμαστε εθελοντές για το σκέλος της υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Recovery, με άμεση ισχύ», πρόσθεσαν.

Πηγή:cnn.gr

Δειτε Επισης

Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Έριχναν κροτίδες σε οχήματα (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Νεκρός 16χρονος στην Αυστραλία που επιτέθηκε σε αστυνομικούς με μαχαίρι
Στους 57 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Σοκάρει η καταγγελία της αναπληρώτριας υπ. Υγείας της Αυστραλίας-«Με νάρκωσαν και με βίασαν»
Αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη κατά τη τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα