Έρευνα κατά απερχόμενου Γάλλου Πρωθυπουργού και δύο πρώην Υπ. Υγείας για την πανδημία

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του απερχόμενου Πρωθυπουργού της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ και των δύο πρώην Υπουργών Υγείας Ολιβιέ Βεράν και Ανιές Μπουζέν πρόκειται να ξεκινήσει από τις γαλλικές αρχές με αντικείμενο τη διαχείριση εκ μέρους τους της κρίσης της Covid-19, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ενενήντα μηνύσεις έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) που είναι αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές.

Ο Μολέν θα πρέπει τώρα να συγκαλέσει την προανακριτική επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα, η επιτροπή θα εξετάσει μία και μόνο κατηγορία, αυτή της «παράλειψης αντιμετώπισης μιας καταστροφής» σε βάρος της Μπουζέν, του Φιλίπ και του Βεράν.

Η Μπουζέν ήταν Υπουργός Υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε, την διαδέχτηκε ο Βεράν ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση του Φιλίπ.

Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονταν από ιδιώτες, από γιατρούς, από διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους. Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως. Η πανδημία της Covid-19 έχει σκοτώσει περίπου 30.000 ανθρώπους στη Γαλλία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία