Για σοβαρές αποκλίσεις και σε αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων με το ΗΒ, προειδοποιεί ο Michel Barnier

Για έλλειψη ουσιαστικής προόδου και σε αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων, παρά τις εξαγγελίες του ΗΒ, προειδοποιεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ, Michel Barnier.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ δήλωσε: "αυτή την εβδομάδα, ο David Frost και εγώ συνεχίσαμε τις συζητήσεις μας, μαζί με περιορισμένο αριθμό εμπειρογνωμόνων από κάθε πλευρά".

"Όπως συμφωνήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου μεταξύ του Πρωθυπουργού Johnson και των Προέδρων von der Leyen, David Sassoli και Charles Michel, η ΕΕ επιδίωξε να δώσει νέα δυναμική στις συνομιλίες", σημείωσε ο Barnier.

"Στόχος μας ήταν να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις με επιτυχία και γρήγορα σε μια πορεία για την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, μετά από τέσσερις ημέρες συζητήσεων, παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις", επισημαίνει.

"Η πλευρά της ΕΕ είχε ακούσει προσεκτικά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένα, το αίτημά του να επιτύχει γρήγορα μια πολιτική συμφωνία και τις κόκκινες γραμμές του: κανένας ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο · καμία υποχρέωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να δεσμεύεται από το δίκαιο της ΕΕ · και μια συμφωνία για την αλιεία που δείχνει ότι το Brexit κάνει μια πραγματική διαφορά", αναφέρει.

"Η ΕΕ συμμετείχε εποικοδομητικά, όπως είχαμε ήδη κάνει στον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο. Το κάναμε σύμφωνα με την εντολή που ανέθεσε το Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η θέση της ΕΕ παραμένει, βάσει της Πολιτικής Διακήρυξης, ότι δεν θα υπάρξει οικονομική εταιρική σχέση χωρίς: ισχυρές εγγυήσεις για ίσους όρους ανταγωνισμού - συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων - για τη διασφάλιση ανοικτού και θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων μας, μια ισορροπημένη, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για τους Ευρωπαίους αλιείς, ένα γενικό θεσμικό πλαίσιο και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην παράλληλη πρόοδο σε όλους τους τομείς", ξεκαθαρίζει ο  επικεφαλής διαπραγματευτής.
 
"Η ΕΕ αναμένει, με τη σειρά της, την καλύτερη κατανόηση και σεβασμό των θέσεών της για την επίτευξη συμφωνίας. Χρειαζόμαστε μια ισοδύναμη δέσμευση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και προς όφελος όλων. Προσβλέπουμε στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων την εβδομάδα της 20ης Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, και όπως συμφωνήθηκε, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα", καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο