Κυριακή 12 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ε.Ε. Οι περιορισμοί για τα τρίτα κράτη μπορούν να επανέλθουν κατά περίπτωση

  30/06/2020 19:56
Ε.Ε. Οι περιορισμοί για τα τρίτα κράτη μπορούν να επανέλθουν κατά περίπτωση

Ε.Ε. Οι περιορισμοί για τα τρίτα κράτη μπορούν να επανέλθουν κατά περίπτωση

  30/06/2020 19:56
Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών αποφάσισε να αρχίσει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για κατοίκους ορισμένων τρίτων χωρών και σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση ενέκρινε σήμερα σύσταση για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρέπει να αρθούν για τις χώρες που αναφέρονται στη σύσταση, με τον κατάλογο αυτό να αναθεωρείται και, ανάλογα με την περίπτωση, να ενημερώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ.

"Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να αρθούν πλήρως ή εν μέρει ή να εισαχθούν εκ νέου για μια συγκεκριμένη τρίτη χώρα που έχει ήδη αναφερθεί σύμφωνα με αλλαγές σε ορισμένες από τις συνθήκες και, κατά συνέπεια, στην εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Εάν η κατάσταση σε μια εισηγμένη τρίτη χώρα επιδεινωθεί γρήγορα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ταχεία λήψη αποφάσεων", τονίζει το Συμβούλιο.

Με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύσταση, από την 1η Ιουλίου τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:
 • Αλγερία
 • Αυστραλία
 • Καναδάς
 • Γεωργία
 • Ιαπωνία
 • Μαυροβούνιο
 • Μαρόκο
 • Νέα Ζηλανδία
 • Ρουάντα
 • Σερβία
 • Νότια Κορέα
 • Ταϊλάνδη
 • Τυνησία
 • Ουρουγουάη
 • Κίνα, (υπόκειται σε επιβεβαίωση αμοιβαιότητας)
Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού θα πρέπει να θεωρούνται ως κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης, διευκρινίζει το Συμβούλιο.

Τα κριτήρια για τον καθορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθεί ο τρέχων περιορισμός ταξιδίων καλύπτουν ιδίως την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα περιορισμού, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απόστασης, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Εφαρμόζονται δε σωρευτικά.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, οι τρίτες χώρες που αναφέρονται πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια, ιδίως:

- ο αριθμός νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (όπως ήταν στις 15 Ιουνίου 2020)
- σταθερή ή φθίνουσα τάση νέων περιπτώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με τις προηγούμενες 14 ημέρες
- συνολική ανταπόκριση στο COVID-19 λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πτυχών όπως δοκιμές, επιτήρηση, εντοπισμός επαφών, περιορισμός, θεραπεία και αναφορά, καθώς και την αξιοπιστία των πληροφοριών και, εάν χρειάζεται, τη συνολική μέση βαθμολογία για τη Διεθνή Υγεία Κανονισμοί (IHR). Οι πληροφορίες που παρέχονται από αντιπροσωπείες της ΕΕ σχετικά με αυτές τις πτυχές πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

- η αμοιβαιότητα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη τακτικά και κατά περίπτωση.

Για χώρες όπου οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, οι ακόλουθες κατηγορίες ατόμων πρέπει να εξαιρούνται από τους περιορισμούς:

- πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους
- επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους
- ταξιδιώτες με βασική λειτουργία ή ανάγκη, όπως αναφέρονται στη σύσταση.

Οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) συμμετέχουν επίσης σε αυτήν τη σύσταση.

"Η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικό μέσο", αναφέρει το Συμβούλιο. 

"Οι αρχές των κρατών μελών παραμένουν υπεύθυνες για την εφαρμογή του περιεχομένου της σύστασης. Μπορούν, με πλήρη διαφάνεια, να αρθούν μόνο σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς τις χώρες που αναφέρονται".

"Ένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αποφασίσει να άρει τους περιορισμούς ταξιδιού για τις τρίτες χώρες που δεν είναι εισηγμένες πριν αυτό αποφασιστεί με συντονισμένο τρόπο", τονίζεται.

"Αυτός ο κατάλογος τρίτων χωρών πρέπει να επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες και μπορεί να ενημερώνεται από το Συμβούλιο, ανάλογα με την περίπτωση, μετά από στενές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και τους αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες της ΕΕ μετά από συνολική αξιολόγηση βάσει των ανωτέρω κριτηρίων"/.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στις 16 Μαρτίου 2020, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση που προτείνει προσωρινό περιορισμό όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών από τρίτες χώρες στην ΕΕ για ένα μήνα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να εφαρμόσουν αυτόν τον περιορισμό στις 17 Μαρτίου. Ο περιορισμός παρατάθηκε για έναν ακόμη μήνα αντίστοιχα στις 8 Απριλίου 2020 και στις 8 Μαΐου 2020.

Στις 11 Ιουνίου, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση που προτείνει την περαιτέρω παράταση του περιορισμού έως τις 30 Ιουνίου 2020 και καθορίζει μια προσέγγιση για τη σταδιακή άρση του περιορισμού των μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2020. Έκτοτε, έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία που πρέπει να εφαρμοστεί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας