Το Συμβούλιο ανανέωσε για έξι μήνες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι επιπλέον μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ακολουθεί την αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ κατά τη βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή (έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2015), οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την πολιτική απόφαση να ανανεώσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται  ότι τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά το 2014 λόγω των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν στο στόχαστρο τους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας και της άμυνας καθώς και τον τομέα των αγαθών διπλής χρήσης.

Το Συμβούλιο σημειώνει  ότι οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μέτρα απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά όλου του αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης που μπορεί να προορίζονται για στρατιωτική χρήση ή για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία.

Τέλος, οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα