Προεδρικές στην Ισλανδία, φαβορί ο Γκούντνι Γιοχάνεσον

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ισλανδοί το Σάββατο για τις προεδρικές εκλογές, με την Ισλανδία να είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που διενεργεί εκλογές από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τον νυν Πρόεδρο Γκούντνι Γιοχάνεσον να αναμένεται ευρέως να κερδίσει μια δεύτερη τετραετή θητεία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ισλανδίας, ο ρόλος του Προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, αλλά αυτός ή αυτή που κατέχουν το αξίωμα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε νόμο και να τον θέσει ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεξιός διεκδικητής του θώκου του Γιοχάνεσον, πρώην χρηματιστής στη Γουόλ Στριτ Γκούντμουντουρ Φράνκλιν Τζόνσον, δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα νίκης.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν προβλέψει από νωρίς τον Ιούνιο μεγάλη νίκη για τον Γιοχάνεσον, ένα 52χρονο ανεξάρτητο και πρώην καθηγητή ιστορίας, με την αποδοχή του να βρίσκεται άνω του 90%.

«Οι έρευνες (γνώμης) δεν είναι εκλογές … αλλά η διαφορά είναι πολύ πράγματι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί», δήλωσε στο ΓΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ισλανδίας Γκούντμουντουρ Χαλφντάναρσον.
 
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν αναμένεται να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στις εκλογές, καθώς η χώρα των 365.000 κατοίκων έχει επηρεαστεί πολύ ήπια από αυτήν. Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι και υπάρχουν περίπου 10 ενεργά κρούσματα αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να κρατήσουν δύο μέτρα απόστασης μεταξύ τους στα εκλογικά κέντρα και θα τους παρασχεθούν απολυμαντικό και γάντια.
 
Η Ισλανδία είναι μόλις η δεύτερη χώρα που διενεργεί εκλογές από την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η Σερβία διενέργησε εκλογές την περασμένη εβδομάδα και η Πολωνία και η Γαλλία θα το πράξουν την Κυριακή.

Ο Γιοχάνεσον, ο οποίος το 2016 έγινε ο νεότερος Πρόεδρος της χώρας από την ανεξαρτησία της το 1944, απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης για το περισσότερο μέρος της πρώτης του θητείας, η οποία κυμαίνεται από 76 έως και 86%, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών MMR.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο ψηλότερο από τον προκάτοχό του.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 0900 (0800 ώρα Κύπρου) και λήγει στις 2200 τοπική ώρα (2100 ώρα Κύπρου) με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναμένονται σύντομα μετά την λήξη.

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν