Δεν επιτεύχθηκε ανοσία της αγέλης-Μόλις το 6% των Σουηδών έχουν αποκτήσει αντισώματα

Οι ελπίδες της Σουηδίας να βοηθηθεί από την ανοσία της αγέλης στην καταπολέμηση του κορωνοϊού δέχτηκε νέο πλήγμα σήμερα, όταν νέα μελέτη έδειξε ότι λιγότεροι από όσους αναμενόταν ανέπτυξαν αντισώματα.
 
Η Σουηδία επέλεξε μια πιο φιλελεύθερη στρατηγική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και εταιρίες όσο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έμενε καθηλωμένο πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Ενώ αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Υγείας τόνισαν πως η αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, είπαν επίσης ότι η στρατηγική είναι μόνο η επιβράδυνση της διασποράς του ιού σε βαθμό που οι υπηρεσίες υγείας να μπορούν να το διαχειριστούν, όχι να τον καταστείλουν εντελώς.
 
Ωστόσο, η μελέτη, η πιο περιεκτική που έχει διεξαχθεί στη Σουηδία, έδειξε ότι μόλις ένα 6,1% των Σουηδών έχει αναπτύξει αντισώματα της Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται αρκετό για να επιτευχθεί έστω και μερικώς η ανοσία της αγέλης.
 
"Η ταχύτητα είναι μικρότερη από αυτή που νομίζαμε αλλά δεν είναι πολύ μικρότερη", δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος 'Αντερς Τέγκνελ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο ιός μεταδίδεται σε συστάδες και ότι δεν συμπεριφέρεται όπως προγενέστερες ασθένειες.
 
"Έχουμε διαφορετικά επίπεδα ανοσίας σε διαφορετικά μέρη του πληθυσμού επί του παρόντος, από 4 σε 5% σε 20 σε 25%", δήλωσε.
 
Η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με την οποία αρκετοί άνθρωποι στον πληθυσμό αναπτύσσουν ανοσία σε μια λοίμωξη για να είναι σε θέση να σταματήσουν αποτελεσματικά τη διασπορά αυτής της νόσου, δεν έχει δοκιμαστεί για τον νέο κορωνοϊό, ενώ και η έκταση και η διάρκεια της ανοσίας ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι εξίσου αβέβαιες επίσης.
 
Η Σουηδία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον κορωνοϊό χθες, Τετάρτη, πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες αλλά επίσης χαμηλότερο από άλλες χώρες που επέλεξαν την αυστηρή καραντίνα όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας