Αρχίζει διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για τη φαρμακευτική στρατηγική η Κομισιόν

Διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, που θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα περιλαμβάνει ερωτήματα που θα εστιάζονται στη στρατηγική αυτονομία και κατασκευή φαρμάκων, την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, την καινοτομία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις προκλήσεις για την υγεία, ξεκινά σήμερα  η Κομισιόν.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα συμβάλουν στην προετοιμασία, το φθινόπωρο, της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.

Η Στρατηγική θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές από τρίτες χώρες, τις επιπτώσεις των φαρμάκων στο περιβάλλον και θα αντιμετωπίσει την αντιμικροβιακή αντοχή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η τρέχουσα κρίση COVID-19 έδειξε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, μπορούν να είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιστάσεις.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι "η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στον τομέα της υγείας για τα επόμενα πέντε χρόνια, και αυτή είναι η ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους να μας βοηθήσουν να τη διαμορφώσουμε".

"Καλώ τις ενώσεις ασθενών, τη βιομηχανία, τις δημόσιες αρχές, τον ακαδημαϊκό χώρο και το ευρύ κοινό να συνεισφέρουν. Με αυτήν τη στρατηγική, την οποία θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του έτους, θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ενισχύθηκαν από την πανδημία COVID-19 και σε όλα τα διαρθρωτικά ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση, την προσιτή τιμή και τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης μας για τα φάρμακα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε βέλτιστη φροντίδα και προσιτά φάρμακα", τονίζει η Επίτροπος.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη διεθνή πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση του εμπορίου προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση κορωνοϊού έχει τονίσει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα για ενίσχυση της ετοιμότητας για αυτήν και μελλοντικές κρίσεις. Μετά από μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών της ΕΕ, ο Επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, χθες το απόγευμα μοιράστηκε τις ιδέες της Κομισιον για μια διεθνή πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση του εμπορίου προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης με μια ομάδα εταίρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), γνωστός ως "Όμιλος της Οττάβα".

Αυτές οι ιδέες εξετάζουν τη συνεχιζόμενη διεθνή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διευκόλυνσης της πρόσβασης σε προσιτά φαρμακευτικά και ιατρικά αγαθά και την αποφυγή διαταραχών του εμπορίου σε περιόδους κρίσης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας ανοιχτής σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ. Μια μελλοντική συμφωνία θα μπορούσε να διευκολύνει το εμπόριο προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης και να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για μελλοντικούς κραδασμούς στην υγεία: καταργώντας τα τιμολόγια για φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα καθιέρωση ενός συστήματος παγκόσμιας συνεργασίας σε περιόδους κρίσης στην υγεία, το οποίο θα καλύπτει θέματα όπως οι περιορισμοί στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα τελωνεία και η διαμετακόμιση, οι δημόσιες συμβάσεις και η διαφάνεια βελτίωση των ισχυόντων κανόνων του ΠΟΕ που εφαρμόζονται στο εμπόριο βασικών αγαθών.

Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ανασκόπηση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας δημόσιας διαβούλευσης που με συμβολή και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία των πολιτών. Ο στόχος της Κομισιόν είναι να οικοδομήσει μια συναίνεση γύρω από μια νέα μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία νέων παγκόσμιων προκλήσεων και να λάβει υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν μια ανακοίνωση που θα δημοσιευτεί στα τέλη του έτους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα