Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος που τραυματίστηκε από αστυνομικούς σε διαδήλωση στις ΗΠΑ

Ο Τζάστιν Χάουελ, ένας 20χρονος μαύρος διαδηλωτής, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά τον σοβαρό τραυματισμό του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στο Όστιν του Τέξας. Σύμφωνα με το Newsweek, ο νεαρός άνδρας χτυπήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής από «λιγότερο φονικά» πυρομαχικά που χρησιμοποιεί η αστυνομία για την καταστολή του πλήθους στα επεισόδια, και νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Την ταυτότητα του Howell αποκάλυψε σε ένα άρθρο που έγραψε στην φοιτητική εφημερίδα «The Battalion» του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τζόσουα Χάουελ. Ο Joshua, που σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στο A&M και συνεισφέρει με άρθρα γνώμης στην εφημερίδα, εξήγησε ότι έμαθε τι συνέβη στον αδερφό του τα ξημερώματα της Δευτέρας.
 
«Έμαθα ποιος ήταν αυτός ο μαύρος άνδρας άγνωστης ταυτότητας γύρω στις 5.45 το πρωί, παρόλο που ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να τον σκεφτώ σαν έναν οποιονδήποτε "άνδρα". Το όνομά του είναι Justin Howell και είναι ο μικρός μου αδελφός».
 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός του Αστυνομικού Τμήματος του Όστιν, Μπράιαν Μάνλι, είπε ότι ο Howell στεκόταν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στις 11 το βράδυ της Κυριακής, όταν ένας άλλος άνδρας πέταξε ένα μπουκάλι νερού και το σακίδιό του σε αστυνομικούς. «Ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε με λιγότερο θανάσιμα πυρομαχικά εναντίον εκείνου του ατόμου, όμως τελικά πέτυχε το θύμα. Το θύμα έπεσε στο έδαφος και φαίνεται πως χτύπησε το κεφάλι του κατά την πτώση», ανέφερε ο Manley περιγράφοντας το συμβάν.
 
Σύμφωνα με τον Manley, ο Howell χτυπήθηκε από «bean bag round», ένα βλήμα που αποτελείται από υφασμάτινο περίβλημα γεμισμένο με σκάγια, και συγκαταλέγεται στα «λιγότερο φονικά» πυρομαχικά που χρησιμοποιούν αστυνομικοί για να συλλαμβάνουν υπόπτους. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι εθεάθησαν και λαστιχένιες σφαίρες στο έδαφος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του σαββατοκύριακου στην περιοχή, γράφει το Newsweek επικαλούμενο και την Texas Tribune.
 
Στο άρθρο του, ο αδελφός του Howell αναφέρει πως οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια πως ο νεαρός έχει κάταγμα στο κρανίο και κάποια εγκεφαλική βλάβη. «Οι γιατροί αναμένουν ότι όταν ξυπνήσει, θα δυσκολεύεται ακόμα και να ξεχωρίσει το δεξί από το αριστερό», γράφει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Αυτά τα λεγόμενα "λιγότερο φονικά" πυρομαχικά χαρακτηρίζονται έτσι λόγω κάποιας τεχνικής λεπτομέρειας. Η κατάσταση του αδελφού μου δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν ρίχνεις με αυτά σε ένα πλήθος».
 
Ο Joshua επέκρινε και αστυνομικούς του Όστιν που «έριξαν» σε διαδηλωτές ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν τον τραυματισμένο αδελφό του σε ασφαλές σημείο. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ένα βίντεο που έγινε viral στα social media και δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να «κουβαλούν το αναίσθητο σώμα του Justin προς το αρχηγείο της αστυνομίας, ικετεύοντας τους αστυνομικούς να του φέρουν ιατρική βοήθεια». Καθώς πλησιάζουν, δέχονται κι αυτοί μια βροχή από βολές.
 
Στο περιστατικό αυτό αναφέρθηκε και ο Manley, επιβεβαιώνοντας ότι είχε δοθεί στους διαδηλωτές να μεταφέρουν τον τραυματισμένο νεαρό προς το αρχηγείο και σημειώνοντας ότι βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη για το περιστατικό και την αντίδραση των αστυνομικών.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών