Οργή για το αηδιαστικό «George Floyd Challenge» στα social media

Ένα νέο, αηδιαστικό φαινόμενο με τίτλο «George Floyd Challenge» έχει κάνει την εμφάνισή του στο Snapchat, σύμφωνα με την Daily Mail.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, στο πλαίσιο του εν λόγω «challenge», έφηβοι αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φωτογραφίζονται αναπαριστώντας τη σκηνή της βίαιης συλληψης του 46χρονου Αφροαμερικανού, η οποία οδήγησε τελικά στον θάνατό του.
 

Οι συμμετέχοντες στο challenge, γράφει η Daily Mail, είναι κυρίως λευκοί άνδρες, οι οποίοι φωτογραφίζονται γονατίζοντας πάνω σε λαιμούς φίλων τους και χαμογελώντας. Η εξοργιστική αυτή πόζα έχει ως σκοπό να κοροϊδέψει τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ που «έσβησε» στις 25 Μαΐου, έχοντας περάσει τα τελευταία μαρτυρικά λεπτά της ζωής του πασχίζοντας να πάρει ανάσα ενώ το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν πίεζε τον αυχένα του.
 

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα social media και φαίνονται να μιμούνται τη σοκαριστική σκηνή της σύλληψης (η οποία καταγράφηκε σε βίντεο) με το υλικό αυτό να δέχεται σφοδρή κριτική από χρήστες που έσπευσαν να εκφράσουν την αποστροφή τους. «Σαν να μην ήταν αρκετά θλιβερό αυτό που συνέβη, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν χιούμορ και διασκεδάζουν με αυτό. Αν κάποιος γνωρίζει αυτά τα άτομα τού προτείνω να μολήσει, επειδή η George Floyd Challenge είναι κάτι απολύτως αηδιαστικό!!» έγραψε ο χρήστης Grayson Rowles στο Twitter.
 

Ένας μαθητής έστειλε στην DailyMail.com μια φωτογραφία ενός συμμαθητή του που συμμετέχει στο αποκαλούμενο challenge. Η φωτογραφία δείχνει έναν λευκό έφηβο να γονατίζει στον λαιμό μιας αγελάδας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πού ελήφθη η φωτογραφία ή εάν έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία για την ύπαρξή της.
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη εικόνα που κοινοποιήθηκε στα social media σε σχέση με το εν λόγω «challenge» και προέρχεται από το Snapchat, είχε δημοσιευτεί αρχικά με το tag Chardon, μιας πόλης στο Οχάιο. Όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Geauga County Maple Leaf, οι τοπικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανέναν από τους απεικονιζόμενους έφηβους. Σε δήλωσή του, ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το ποστ και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συνδέεται με κάποιο σχολείο της περιοχής. Άλλος εκπρόσωπος των τοπικών αρχών εκτίμησε ότι ίσως η φωτογραφία είχε ποσταριστεί επίτηδες με λάθος tag τοποθεσίας, για να προσελκύσει αρνητική προσοχή στην μικρή πόλη.
 

Δύο λευκές τελειόφοιτες Λυκείου που επρόκειτο να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο του Μισούρι αναγκάστηκαν να αποσύρουν την εγγραφή τους, αφού ανέβασαν ένα βίντεο που φαίνεται να κοροϊδεύει τη σκηνή θανάτου του Φλόιντ στο Snapchat. Στο επίμαχο κλιπ, μία κοπέλα εμφανίζεται να γονατίζει πάνω στην άλλη, η οποία φωνάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ και οι δύο γελάνε. Η μια έφηβη κρατά μάλιστα και ένα αλκοολούχο ποτό, ενώ ένα τρίτο άτομο ακούγεται να τις ενθαρρύνει εκτός κάμερας.
 
Το πανεπιστήμιο του Μισούρι, που το 2015 είχε βρεθεί στο επίκεντρο φυλετικών διαμαρτυριών, ξεκίνησε αμέσως έρευνα, σύμφωνα με την Daily Mail. «Δεδομένης της ομοιότητας με τον πρόσφατο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, το βίντεο σοκάρει και προκαλεί ανησυχία», έγραψε σε email προς την κοινότητα του campus ο πρόεδρος του University of Missouri System, υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται να πολεμήσει τις διακρίσεις και τον ρατσισμό σε όλες τους τις μορφές.
 
Όπως έγινε γνωστό, μία ακόμη κοπέλα που επρόκειτο να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο απέσυρε την εγγραφή της μετά τη δημοσιοποίηση μιας ρατσιστικής ανάρτησης.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Νιουκάστλ, μετά από την κοινοποίηση μιας παρόμοιας φωτογραφίας. Στην εικόνα, η οποία ανέβηκε με τη λεζάντα «αστυνομική βαναυσότητα», τα δύο από τα τρία αγόρια εμφανίζονται να ποζάρουν γελώντας. Οι Αρχές ταυτοποίησαν τρεις νεαρούς και προχώρησαν στη σύλληψή τους την περασμένη Κυριακή, «με την υποψία της αποστολής μηνυμάτων που προκαλούν άγχος και αναστάτωση».
 

Η δήλωση της αστυνομίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιβεβαιώνουμε ότι διεξάγουμε έρευνα μετά την κοινοποίηση μιας εικόνας στα social media που δείχνει δύο άνδρες να αναπαριστούν τον πρόσφατο θάνατο του Αμερικανού πολίτη Τζορτζ Φλόιντ. Εχθές (Κυριακή) συνελήφθησαν δύο άνδρες ηλικίας 19 ετών και ένας ακόμη 18χρονος με την υποψία αποστολής μηνυμάτων που προκαλούν άγχος και αναστάτωση. Στη συνέχεια τα τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση. Κατανοούμε ότι αυτή η ανάρτηση στα social media προκάλεσε σημαντική αναστάτωση και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι η υπόθεση ερευνάται διεξοδικά και αντιμετωπίζεται ως έγκλημα μίσους».
 
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι τρεις νεαροί δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους μετά τη δημοσιοποίηση της πράξης τους και πλέον πιστεύεται ότι βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου