Δέσμη μέτρων ύψους 130 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας παρουσίασε η γερμανική Κυβέρνηση

 Σε δέσμη μέτρων ύψους 130 δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συμφώνησε πριν από λίγες ώρες ο κυβερνητικός συνασπισμός, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο που έχει διατεθεί ποτέ στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (CDU), τον αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ, κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν 130 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επιδόματα, φοροαπαλλαγές, οικονομικά κίνητρα και μειώσεις σε τιμολόγια υπηρεσιών.
 
Ενδεικτικά, το πακέτο μέτρων προβλέπει έκτακτο εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ ανά παιδί για όλες τις οικογένειες στην Γερμανία, παροχή την οποία εισηγήθηκε το SPD, μείωση του ΦΠΑ κατά το διάστημα 1/7-31/12/2020 από 19% σε 16% (κόστος για το κράτος: 20 δισεκατομμύρια ευρώ), "κοινωνική εγγύηση 2021", όπως ονομάζεται το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών στο 40% και η κάλυψη της διαφοράς για τα ταμεία από το κράτος, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (κόστος για το κράτος: 11 δισεκατομμύρια ευρώ) και ενίσχυση δήμων και κοινοτήτων, κυρίως με αντιστάθμιση της απώλειας φορολογικών εσόδων.
 
Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, της γαστρονομίας, των αθλητικών κέντρων και της διοργάνωσης συνεδρίων θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από "βοήθεια - γέφυρα" για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, η οποία θα ανέλθει συνολικά σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Σε κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είχε αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες το "Πακέτο για το Μέλλον", ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλύψει καινοτόμες πολιτικές στους τομείς της προστασίας του κλίματος και της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.
 
Από το ίδιο πακέτο θα χρηματοδοτηθούν ακόμη μέτρα για την ηλεκτροκίνηση και τη διεύρυνση του δικτύου σταθμών επαναφόρτισης. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για την εξαίρεση των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από την επιδότηση αγοράς αυτοκινήτου.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε η κ. Μέρκελ, μέχρι το τέλος του 2021, η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου καθαρής αξίας έως 40.000 ευρώ θα επιδοτείται με 6.000 ευρώ (από 3.000 σήμερα).
 
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η Καγκελάριος μίλησε για τον "θεμέλιο λίθο" της εξόδου από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού: "Έχουμε πετύχει τόσα ώστε να μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι προσπαθούμε να βγούμε μαζί από αυτή την ακραία κατάσταση", δήλωσε.
 
Ο κ. Σολτς από την πλευρά του τόνισε χαρακτηριστικά: "Έχουμε συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων με στόχο να βγούμε από την κρίση με κρότο".
 
Ο κ. Σέντερ σημείωσε ότι το πακέτο δεν εγγυάται μεν ότι μετά την κρίση η γερμανική οικονομία θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν, αλλά "μπορεί να τη φέρει σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες - είναι ένα τολμηρό, αλλά όχι παράτολμο πρόγραμμα".
 
Όπως πάντως επισημαίνει η εφημερίδα Bild, οι δύο εκ των βασικών διαπραγματευτών του πακέτου, Σολτς και Σέντερ, έχουν πολύ ζωηρό προσωπικό ενδιαφέρον να το δουν να πετυχαίνει, καθώς δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία στις εκλογές του 2021.
 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι πρώτες αντιδράσεις επιφύλαξαν κριτική αλλά και κάποιες επιδοκιμασίες. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς δήλωσε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν "ουσιαστικές αποφάσεις για τους δήμους και τις οικογένειες", αλλά έκανε λόγο για ένα πακέτο "πολύ ακριβό, αποσπασματικό και με πολλά πυροτεχνήματα, χωρίς στόχευση και βιωσιμότητα".

Δειτε Επισης

Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας