Τετάρτη 8 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η Σουηδία υπερασπίζεται την τακτική της για τον κορωνοϊό-«Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»

  03/06/2020 22:48
Η Σουηδία υπερασπίζεται την τακτική της για τον κορωνοϊό-«Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»

Η Σουηδία υπερασπίζεται την τακτική της για τον κορωνοϊό-«Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»

  03/06/2020 22:48
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν, δεν σχολίασε τις δηλώσεις του κορυφαίου επιδημιολόγου Άντερς Τέγκνελ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Ωστόσο, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε, σε γραπτή της απάντηση προς το Reuters, ότι «η κυβέρνηση ήταν σε κάθε στιγμή έτοιμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα αν τα είχαν εισηγηθεί οι εμπειρογνώμονες».
 
Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι η συνολική στρατηγική για τον έλεγχο της νόσου, με την παράλληλη προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν η ορθή. «Ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε ό,τι αφορά την φροντίδα των μεγαλύτερων και την εξάπλωση της νόσου, δεν λειτούργησε. Είναι προφανές. Υπερβολικά πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν εδώ», παραδέχθηκε.
 
Σχολεία, καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, διακόπτοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή. Η Σουηδία έκλεισε τα κέντρα φροντίδας στα τέλη του Μαρτίου, αλλά περί το ήμισυ των θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό αφορούν τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
 
«Καταστροφικό»
Επιπλέον, τα πρόσφατα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό στην Σουηδία είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας για να έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη ανοσία της αγέλης, που αποτελούσε και στρατηγικό στόχο της διαχείρισης της επιδημίας όπως την φαντάσθηκε ο Άντερς Τέγκνελ. Ο επιδημιολόγος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια μέτρα από αυτά τα οποία ελήφθησαν αλλού θα ήταν αποτελεσματικά στην Σουηδία.
 
«Ίσως θα το μάθουμε τώρα που αρχίζουν να αίρονται μέτρα, ένα την φορά. Και τότε ίσως να αποκτήσουμε κάποιου είδους πληροφόρηση για το τι, επιπλέον αυτών που εφαρμόσαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε υιοθετήσει χωρίς να εφαρμόσουμε συνολικό lockdown», πρόσθεσε.
 
Έντονες επικρίσεις προς τη σουηδική κυβέρνηση
Η σουηδική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις και για το ότι δεν έχει φθάσει στον στόχο των 100.000 τεστ εβδομαδιαίως, έχοντας περιορισθεί στο ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπγιορν Ολσεν, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, δήλωσε ότι η στρατηγική της Σουηδίας υπήρξε καταστροφική.
 
«Είναι ένα από τα πιο επονείδιστα και τραγικά γεγονότα όλων των κατηγοριών για την Σουηδία», είπε ζητώντας αλλαγή πλεύσης, με τον πολλαπλασιασμό των τεστ και περισσότερη ιχνηλάτηση κρουσμάτων. «Οσο οι άνθρωποι πεθαίνουν, πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε».
 
Οι δηλώσεις του Αντερς Τέγκνελ ακολουθούν την αυξανόμενη κριτική που διατυπώνεται στην Σουηδία για την διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση βάσει μίας πολιτικής που βασίσθηκε κυρίως στην εθελούσια δράση, κοινωνική αποστασιοποίηση και εφαρμογή υγειονομικών κανόνων απλής λογικής, αλλά απέτυχε να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας.
 
443 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων
Η Σουηδία έχει χαμηλότερη θνητότητα της covid-19 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα lockdown.
 
Αλλά, με 443 θανάτους ανά εκατομμύριο ατόμων, καταλαμβάνει την όγδοη θέση της κατάταξης των κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο και είχε την υψηλότερη θνητότητα στην Ευρώπη για ορισμένα χρονικά διαστήματα τον Μάιο, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Ourworldindata.org.
 
«Αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε την ίδια νόσο, γνωρίζοντας ακριβώς ό,τι γνωρίζουμε γι' αυτήν σήμερα, πιστεύω ότι θα είχαμε καταλήξει να κάνουμε κάτι ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και ο υπόλοιπος κόσμος», παραδέχθηκε ο Αντερς Τέγκνελ.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας