Στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ η μητέρα της κόρης του-«Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα»

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει.
 
Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά τις λεηλασίες, τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τον πολεμικό τόνο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη, αναπτύσσοντας εάν κρίνει πως απαιτείται στρατό.
 
«Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο»
O φίλος του Τζορτζ Φλόιντ και πρώην ΝΒΑer, Στίβεν Τσάκσον βρέθηκε στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία Φλόιντ στην Μινεάπολη, έχοντας μαζί του την κόρη του αδικοχαμένου άνδρα.
 
Σε βίντεο που ανέβασε στο Intagram ο πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ Στίβεν Τζάκσον, η 6χρονη κόρη του, Τζορτζ Φλόιντ, Τζιάνα χαμογελά περήφανα καθισμένη στους ώμους του και λέει «ο μπαμπάς άλλαξε τον κόσμο».

Στις διαδηλώσεις και η μητέρα της μικρής Τζιάνα
Η μητέρα της κόρης του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες Τρίτη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, τονίζοντας ότι ήταν ένας καλός πατέρας που δεν του άξιζε να πεθάνει με αυτό τον τρόπο, ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Με την 6χρονη κόρη της στο πλευρό της, η Ρόξι Ουάσινγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί και οι τέσσερις αστυνομικοί να πληρώσουν για τον φόνο του Φλόιντ, που έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο.
 

«Στο τέλος της ημέρας αυτοί πάνε σπίτι τους και είναι με τις οικογένειές τους», δήλωσε η Ουάσινγκτον. «Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα τη συνοδεύσει στην εκκλησία στον γάμο της».
 
Την ώρα που η Ουάσινγκτον έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου από το δημαρχείο της Μινεάπολις, η Τζιάνα, φορώντας λευκό μπλουζάκι, τζιν και αθλητικά παπούτσια, ήταν κολλημένη πάνω της, με το πρόσωπό της συχνά συνοφρυωμένο.
 
«Την αγαπούσε, την αγαπούσε τόσο πολύ», πρόσθεσε η Ουάσινγκτον. «Είμαι εδώ με το μωρό μου. Είμαι εδώ για τον Τζορτζ διότι θέλω δικαιοσύνη για εκείνον και θέλω δικαιοσύνη για εκείνον επειδή ήταν καλός. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει οποιοσδήποτε, ήταν καλός», κατάληξε.
 
Προκλητικές εικόνες από το Μνημείο του Αβράαμ Λίνκολν
Σε μία προκλητική επίδειξη δύναμης προχώρησε η εθνοφρουρά στα σκαλιά του Μνημείου του Αβράαμ Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στους διαδηλωτές όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.
 
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μνημείο καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν βυθίσει στο χάος τις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά τους περίμεναν τουλάχιστον 60 μέλη της εθνοφρουράς και αστυνομικοί με πλήρη περιβολή, που είχαν παραταχθεί στο σημείο όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε εκφωνήσει την περίφημη ομιλία του «I Have A Dream» πριν από μισό αιώνα.
 

«Αυτή η επίδειξη δύναμης από τον στρατό στο Μνημείο του Λίνκολν συνιστά βεβήλωση. Μια βεβήλωση του Συντάγματός μας. Του δικαιώματός μας να διαμαρτυρόμαστε. Του δικαιώματός μας να απαιτούμε αλλαγή», σχολίασε η Νίρα Τάντεν, πρόεδρος του φιλελεύθερου Center for American Progress.
 

Κι όλα αυτά ένα 24ωρο μετά τις απειλές του Τραμπ να κατεβάσει στρατό στους δρόμους της Ουάσιγκτον κι άλλων πόλεων στις ΗΠΑ, όπου οι διαδηλώσεις για τον φόνο του Φλόιντ έχουν εξελιχθεί σε βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και ακτιβιστών.
 
Τη Δευτέρα η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα για να διαλύσει ειρηνική διαδήλωση έξω από το Λευκό Οίκο, ώστε να μπορέσει ο Τραμπ να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο ανά χείρας μπροστά από ναό στην άλλη πλευρά του δρόμου.
 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές