J. Goodall: Έχουμε ευθύνη για την πανδημία και η κρίση πρέπει να μας αφυπνίσει

H κορυφαία επιστήμονας Jane Goodall, γνωστή παγκοσμίως για την εξαντλητική της έρευνα για τους χιμπαντζήδες και για την εκτεταμένη μελέτη της σε θέματα διατήρησης και καλής διαβίωσης των ζώων, δήλωσε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την τρέχουσα πανδημία COVID-19, ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τη φύση και ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος της και εξαρτόμαστε από αυτήν για τα πάντα.
 
Η παγκοσμίως γνωστή Αγγλίδα ανθρωπολόγος και πρωτευοντολόγος μίλησε σε διαδικτυακό σεμινάριο την Τρίτη με τίτλο «Πανδημίες, άγρια ​​ζωή και εντατική εκτροφή ζώων» που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Compassion in World Farming. Το σεμινάριο χαιρέτισαν η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski. Το σεμινάριο φιλοξένησαν επτά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από βασικές πολιτικές ομάδες.

Σχεδόν 1.300 άτομα παρακολούθησαν το διαδικτυακό σεμινάριο για να ακούσουν τη θρυλική Δρ Jane Goodall να λέει ότι είμαστε υπεύθυνοι για την τρέχουσα πανδημία και ότι πρέπει να αλλάξουμε πράγματα, γιατί αλλιώς η ανθρωπότητα θα αφανιστεί.

Η 86χρονη επιστήμονας ανέφερε πως η COVID-19 και η κλιματική κρίση μαζί δίνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η υγεία και η ευημερία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος αλληλεξαρτώνται.  Η Δρ Goodall, Ιδρυτής του Ινστιτούτου Jane Goodall και Πρέσβειρα των ΗΕ για την Ειρήνη, δήλωσε πως όλα τα ζώα έχουν σημασία, κάθε ζώο στη γη είναι ένα άτομο, όπως και κάθε άνθρωπος είναι άτομο και όλοι αξίζουν τη συμπόνια, τον σεβασμό και τη φροντίδα μας.

«Έχουν προσωπικότητες, μυαλό και συναισθήματα και αισθάνονται πόνο. Η καταστροφή της φύσης και η εκμετάλλευση των ζώων σε εντατικές «εργοστασιακές» χρήσεις δείχνει πλήρη αδιαφορία για τη ζωή. Αυτό έχει συνέπειες για όλους μας, όπως έχουμε δει σαφώς στην πανδημία COVID-19 », επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα η πανδημία να μας αφυπνίσει.

 «Είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν (την πανδημία), πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ζώα με καλύτερο τρόπο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο. Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.  Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τη διατροφή μας και να στραφούμε σε φυτική διατροφή. Για χάρη των ζώων, του πλανήτη και της υγείας των παιδιών μας, ας προχωρήσουμε προς ένα συνετό, βιώσιμο και συμπονετικό μέλλον », είπε η Δρ. Goodall.

Προειδοποίησε ότι  ανθρωπότητα θα φτάσει στο τέλος της αν δεν αλλάξουμε δραστικά το σύστημα διατροφής μας ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική κρίση.

Η επιφανής φυσιοδίφης υποστήριξε πως η εμφάνιση της COVID-19 προκλήθηκε λόγω της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού μας κόσμου η οποία και οδήγησε στην δραστική μείωση των δασών και στον αφανισμό διαφόρων ειδών. Η Δρ. Goodall προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από τη γεωργική βιομηχανία και επειγόντως να σταματήσουν να καταστρέφουν τους φυσικούς οικοτόπους, λόγω της απειλής ασθενειών και της κλιματικής κρίσης.

«Αν δεν κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, τελειώσαμε», είπε. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ ακόμη."

Στην ομιλία της η επιστήμονας αναφέρθηκε και στη φτώχεια παγκοσμίως και στον αντίκτυπό της στον φυσικό κόσμο. Εξήγησε ότι οι άνθρωποι χωρίς εναλλακτικές λύσεις, που είναι απελπισμένοι να ταΐσουν τις οικογένειές τους, θα στραφούν στα δάση για να επιβιώσουν με αποτέλεσμα αυτά να αφανίζονται, θα επιλέξουν το φθηνότερο φαγητό, ανεξάρτητα από τη ζημία που προκαλείται από την παραγωγή του, επειδή ακριβώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η καταστροφή της φύσης, συνέχισε, προκαλείται επίσης από τους συνεχείς πολέμους και τη βία όπως προκαλείται και από τον υπερβολικό καταναλωτισμό μας και την συνεχή συγκέντρωση πραγμάτων που δεν χρειαζόμαστε.

Σε παρέμβασή της στο σεμινάριο η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι τα συστήματα εντατικής καλλιέργειας δημιούργησαν αφθονία τροφίμων, αλλά στην Ευρώπη, τουλάχιστον, αυτό που βλέπουμε είναι και τεράστια αποθέματα τροφίμων που καταλήγουν στα άχρηστα, αλλά και εκμετάλλευση των ζώων.

«Αυτά τα φαινόμενα με ανησυχούν βαθιά. Αυτές οι καταστάσεις που δεν λειτουργούν είναι ηθικώς αμφισβητήσιμες και κοινωνικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτες. Οι πολίτες μας περιμένουν περισσότερα και θα προσφέρουμε καλύτερη ισορροπία για να διασφαλίσουμε ότι οι γεωργικές πρακτικές είναι βιώσιμες και τα τρόφιμα είναι προσιτά. Η καλή διαβίωση των ζώων είναι από τις προτεραιότητές μου. Ήταν πάντα η ανησυχία μου και ένα θέμα το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα», είπε.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο έκανε επίσης παρέμβαση και Janusz Wojciechowski, Επίτροπος για τη Γεωργία, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ θα υποστηρίζει συνεχώς βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και αναπαραγωγής ως εναλλακτική λύση στην εντατική βιομηχανική γεωργία. «Είμαι βέβαιος ότι, μαζί με τα κράτη μέλη και με την υποστήριξη των πολιτών μας, θα επιτύχουμε σημαντική και διαρκή πρόοδο σε αυτό τον τομέα», είπε.

 Ο Philip Lymbery, Γενικός Διευθύνων Σύμβουλος του Compassion in World Farming , δήλωσε ότι ο κορωνοϊός έχει δουλέψει ως μια υπενθύμιση ότι, για την ευημερία των ανθρώπων αύριο, απαιτείται επείγουσα δράση σήμερα για τον τερματισμό της εργοστασιακής γεωργικής παραγωγής.
 
Ανέφερε ότι αν δεν τερματίσουμε τη χρήση τεράστιων θερμοκηπίων στα οποία συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ζώων, που παραμένουν εκεί εγκλωβισμένα και σε συνθήκες που επιτρέπουν στους ιούς να μεταλλαχθούν, η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά. Στον πόλεμο εναντίον αόρατων εχθρών, ποτέ δεν υπήρξε μια πιο ισχυρή υπενθύμιση του γιατί η προστασία των ανθρώπων σημαίνει και την προστασία των ζώων, τόνισε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών