Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός-Στις 377 χιλιάδες οι θάνατοι παγκόσμια

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 377.213 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορεί.
 
Περισσότεροι από 6.320.480 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της πανδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 2.662.300 θεωρούνται θεραπευμένοι.
 
Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
 
Από την καταμέτρηση που έγινε χθες, 3.774 νέοι θάνατοι και 101.145 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο.
 
Στις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 1.081 ανθρώπους σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· τις 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Κύπρου).
 
Με αυτόν τον ημερήσιο απολογισμό, το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας που θρηνεί η χώρα έφθασε τους 106.180, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό πλέον έχουν ανέλθει σε 1.831.435, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.
 
Οι ΗΠΑ είναι με βάση τους επίσημους απολογισμούς η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Στο Μεξικό, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν ακόμη 3.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ, και άλλους 470 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
 
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στο Μεξικό έφθασε έτσι τα 97.326, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε στους 10.637.
 
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί επίσημα.
 
Στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μόλυνσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
 
Με 40 νέους θανάτους να καταγράφονται το προηγούμενο 24ωρο, η χώρα των 48 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 1.009 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί καθημερινά το υπουργείο.
 
Η Μπογοτά, η πρωτεύουσα των περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η πόλη που θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τουλάχιστον 258 θανάτους που έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στην COVID-19.
 
Η επαρχία Αμασόνας και η πρωτεύουσά της Λετίσια, στα σύνορα με τη Βραζιλία, διατηρεί το πιο υψηλό επίπεδο θνητότητας ανά εκατομμύριο κατοίκων, με 790 νεκρούς. Ακολουθούν η τουριστική Καρταχένα (βόρεια, στις ακτές στην Καραϊβική) με 153 θανάτους και το λιμάνι Μπουεναβεντούρα (νοτιοδυτικά, στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό) με 63 θανάτους.
 
Η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε εξάλλου χθες το όριο των 30.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: καταμετρά πλέον 31.833, εκ των οποίων 1.340 το προηγούμενο 24ωρο. Η Μπογοτά παραμένει η βασική εστία των μολύνσεων, με πάνω από 10.700 κρούσματα.
 
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε (δεξιά) ανακοίνωσε την 24η Μαΐου ότι το 90% των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν διαθέσιμες και προετοιμασμένες για την εισαγωγή ασθενών με την COVID-19.
 
Ο αρχηγός του κράτους διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη και εκφράζει ικανοποίηση για την κατάσταση στην Κολομβία σε σύγκριση με άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, όπως ιδίως η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και ο Ισημερινός, όπου οι υπηρεσίες υγείας έχουν κορεστεί εντελώς.
 
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα El Tiempo, ο Ντούκε επισήμανε πως το 79% των κρουσμάτων μόλυνσης συγκεντρώνεται σε 10 από τους 1.103 δήμους της χώρας και το 66% των θανάτων σε πέντε.
 
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στην Κολομβία την 6η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια φοιτήτρια που επέστρεψε από την Ιταλία.
 
Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και επέβαλε μέτρα περιορισμού του πληθυσμού την 25η Μαρτίου. Η ισχύς των μέτρων έχει παραταθεί επανειλημμένα, αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον την 30ή Ιουνίου.
 
Ωστόσο άρχισαν να χαλαρώνουν στα τέλη Απριλίου, για να υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, που πέραν της πανδημίας χτυπήθηκε επίσης από την πτώση της τιμής του πετρελαίου — πρώτης ύλης που εξάγει η χώρα — με την ανεργία να έχει πλέον φθάσει το 23,5% στις αστικές περιοχές, επίπεδο που είναι το χειρότερο από το 2001.
 
Στη Χιλή, άλλοι 75 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 3.527 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμούς άνευ προηγουμένου αφότου εντοπίστηκε η πρώτη μόλυνση από τον κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής πριν από τρεις μήνες.
 
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 1.188 νεκρούς επί συνόλου 108.686 κρουσμάτων μόλυνσης.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγκάστηκε να παρατείνει την διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού που είχε επιβάλει ως τουλάχιστον μεθαύριο Παρασκευή 5η Ιουνίου, ειδικά στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας — στο Σαντιάγο και τα προάστιά του, εστία της επιδημίας, ζουν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι — καθώς η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα.
 
Στη Βραζιλία ξεπέρασε το όριο των 30.000 θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχουν πλέον φθάσει τα 31.199, καθώς καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 1.262 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
 
Ο προηγούμενος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν οι 1.188 θάνατοι που είχαν καταγραφεί την 21η Μαΐου.
 
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η πανδημία του κορωνοϊού επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής: το υπουργείο ανέφερε ότι κατέγραψε επίσης 28.936 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Βραζιλία ανέρχεται πλέον σε 555.383, κατά τα επίσημα δεδομένα, τα οποία, ερίζουν πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ υποτιμημένα.

Στο Περού, είκοσι δημοσιογράφοι πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, οι περισσότεροι ενώ έκαναν ρεπορτάζ για την πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική ένωση δημοσιογράφων της χώρας (ANP).

"Την 1η Ιουνίου, ο αριθμός των συναδέλφων που πέθαναν (από τον κορωνοϊό) ανερχόταν στους 20", είπε η Ζουλιάνα Λαΐνες, η εκτελεστική γραμματέας της ένωσης.

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους μολύνθηκαν κάνοντας ρεπορτάζ σε εστίες της ασθένειας, όπως σε αγορές και σε νοσοκομεία. "Πήγαν στα νοσοκομεία, που είναι εστίες μόλυνσης, με μάσκες φτιαγμένες στο σπίτι τους", εξήγησε η Λαΐνες, καταγγέλλοντας τα ελλιπή μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους της.

"Ο θάνατος των δημοσιογράφων από την Covid-19 επιβεβαιώνει την κατεπείγουσα ανάγκη να αναλογιστούμε στην έλλειψη προστασίας και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος", πρόσθεσε.

Το Περού είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Βραζιλία, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 170.000 και οι νεκροί τους 4.600.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη
Συνάντησε τον Πρόεδρο του Ιράκ ο Ερντογάν-«Θα δράσουμε από κοινού κατά του PKK»
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέστειλε τα διά ζώσης μαθήματα μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις