Εξαιρέσεις χωρών από την καραντίνα στο τέλος Ιουνίου μελετά το Λονδίνο

Οι λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων από την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, εν μέσω έντονων διαφωνιών από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και από τους επαγγελματίες του βρετανικού τουριστικού τομέα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Ιουνίου, θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα ισχύει και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Περιλαμβάνει σε πρώτη φάση συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν αναγκαία προϊόντα, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και πιθανότατα κορυφαίους αθλητές. Εξαιρούνται επίσης οι αφίξεις από την Ιρλανδία καθώς ανήκει σε κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιέζουν είτε για αντικατάσταση της καραντίνας με άλλα μέτρα είτε κυρίως για τη θέσπιση «αεροπορικών γεφυρών» με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μετά από τις πιέσεις κυβέρνηση προσανατολίζεται    στο να επιδιώξει την ισχύ τέτοιων εξαιρέσεων για συγκεκριμένες χώρες με την πρώτη επανεξέταση του μέτρου στο τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «προσωπικά υπέρ» της ιδέας.

Οι Times αναφέρουν ότι οι χώρες με τις οποίες θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για «αεροπορική γέφυρα» θα καθορίζονται με βάση ένα σύστημα πέντε σημείων αξιολόγησης. Αυτά τα σημεία θα αφορούν κυρίως την τιμή του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού R0 και τον συνήθη αριθμό των επιβατών, αλλά και την οικονομική σημασία της σύνδεσης των δύο χωρών για τη Βρετανία.  

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operator της Βρετανίας θεωρούν πολύ πιθανές τις εξαιρέσεις από την καραντίνα για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ήδη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις τιμές σε πακέτα διακοπών για τον Ιούλιο, κυρίως προς τα τέλη του μήνα. Ελπίζουν επίσης ότι παράλληλα με την άρση της καραντίνας για συγκεκριμένους προορισμούς θα λήξει και η ταξιδιωτική σύσταση του  Foreign Office κατά όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρά την καραντίνα οι υπό περιορισμό επισκέπτες ή Βρετανοί που θα έχουν γυρίσει από το εξωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στον προορισμό τους όπου θα μένουν σε απομόνωση, καθώς και να βγαίνουν για ψώνια αν δεν έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει. Επίσης, μόνο το 20% των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι θα ελέγχεται με επισκέψεις από την αστυνομία, που θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου χιλίων λιρών.

Το μέτρο θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ως νομοθετικό διάταγμα που προστίθεται σε ισχύοντα νόμο, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υποβληθεί σε ψηφοφορία.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι οι Βρετανοί πολίτες υποστηρίζουν το μέτρο της καραντίνας, σε ποσοστό 69% και 80% αντίστοιχα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα