Θέτουν ως προτεραιότητα την Κύπρο οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες

Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν τοποθετήσει την Κύπρο μεταξύ των χωρών στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ως προς την εξαίρεση από την καραντίνα των 14 ημερών, που πρόκειται να αρχίσει να ισχύει από τις 8 Ιουνίου, για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εταιρείες φέρονται, σύμφωνα με τη Daily Mail, να έχουν υποβάλει στους αρμόδιους υπουργούς μια λίστα με 45 χώρες με τις οποίες βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει τη δημιουργία των λεγόμενων «αεροπορικών γεφυρών».

Η λίστα έχει καταρτιστεί από τις Βρετανικές Αερογραμμές, την EasyJet, τη Virgin Atlantic και άλλες εταιρείες και περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων τις Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, αλλά και τις ΗΠΑ, όπως και πολλές χώρες της Καραϊβικής και της μεσογειακής Αφρικής.

Επιθυμία των εταιρειών είναι οι εξαιρέσεις αυτές να τεθούν σε ισχύ στο τέλος του μήνα «το αργότερο», τουλάχιστον για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι το μέτρο της καραντίνας θα εξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες, άρα αρχικά στις 29 Ιουνίου. Οι εταιρείες τονίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης να τροποποιηθεί η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office κατά των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του οργανισμού Airlines UK που συνενώνει τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες δήλωσε ότι «η καραντίνα θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα αναστείλει την ανάκαμψη, ακριβώς την ώρα που άλλες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους».

Εκπρόσωπος της ένωσης των πιλότων εμπορικών πτήσεων πρόσθεσε ότι υιοθετώντας το μέτρο η κυβέρνηση είναι σαν να βάζει μια μεγάλη ταμπέλα που αναγράφει ότι «η Βρετανία είναι κλειστή».

Η λίστα των 45 χωρών και το μέτρο των αεροπορικών γεφυρών-εξαιρέσεων από την καραντίνα τυγχάνει της στήριξης αρκετών βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Κορυφαίος βουλευτής δηλώνει στη Mail ότι ακόμα και στο υπουργικό συμβούλιο πολλοί υπουργοί δε βλέπουν τη σκοπιμότητα της υιοθέτησης του μέτρου σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Ο βουλευτής σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της σημαίνουσας Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών βουλευτών, δήλωσε ότι η βασική αντίθεση στην καραντίνα είναι πως δεν έχει νόημα να επιβληθεί για αφίξεις από χώρες με πολύ λίγα κρούσματα του κορωνοϊού. «Οι αεροπορικές γέφυρες είναι μία πολύ λογική πρόταση», πρόσθεσε.

Άλλος Συντηρητικός βουλευτής πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες για βαρύ πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία από την καραντίνα, ένα μέτρο που «δεν καθιστά απαραίτητα ασφαλέστερη τη χώρα και μοιάζει να είναι πολύ αργοπορημένο και υπερβολικά δυνατό μέτρο».

Πρώην υπουργός των Συντηρητικών δήλωσε στη Mail ότι υπάρχει μία αυξανόμενη «απέχθεια» για το μέτρο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ άλλος πρώην υπουργός σχολίασε ότι επικρατεί «χάος» στην κυβέρνηση για το μέτρο, με το Υπουργείο Εσωτερικών να είναι εκείνο που το προωθεί, αλλά με το Υπουργείο Μεταφορών ξεκάθαρα αντίθετο.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ ζήτησε να καταστούν διαθέσιμες οι επιστημονικές συστάσεις στις οποίες έχει βασιστεί η απόφαση για την καραντίνα. «Πολλοί θα βρουν δύσκολο να καταλάβουν γιατί υιοθετούμε μία πολιτική καθολικής καραντίνας αντί να στοχεύουμε περιοχές έξαρσης του κορωνοϊού. Είναι αναγκαίο να δημοσιευθεί η επιστημονική σύσταση πίσω από αυτή την προσέγγιση», είπε ο κ. Χαντ. 

Η Sunday Telegraph ανέφερε ότι πάνω από 20 βουλευτές των Τόρις είναι διατεθειμένοι να διαφωνήσουν με το μέτρο στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη, όταν η πρόταση κατατεθεί από την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Το μέτρο θα κατατεθεί ως νομοθετικό διάταγμα, το οποίο συνήθως δεν τίθεται σε ψηφοφορία. Αν, ωστόσο, ο πρόεδρος του σώματος κρίνει πως η αντίθεση στο διάταγμα είναι μεγάλη, τότε θα μπορούσε να διατάξει διενέργεια ψηφοφορίας.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 50 βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν συμπράξει με πρωτοβουλία ορισμένων Συντηρητικών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και επτά πρώην υπουργοί, κατά της καραντίνας.

Ο επικεφαλής αυτή της ομάδας Συντηρητικός βουλευτής Χένρι Σμιθ δήλωσε ότι καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών και επίσης Συντηρητικός βουλευτής Χίου Μέριμαν είπε ότι αντί για καραντίνα για τις αφίξεις η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μέτρα όπως οι αεροπορικές γέφυρες, η υποχρεωτική χρήση υλικών ατομικής προστασίας στις πτήσεις και ο έλεγχος θερμοκρασίας στα αεροδρόμια.

Οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο προστίθενται στις 217 επιχειρήσεις του τουρισμού στη Βρετανία, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν προσυπογράψει επιστολή προς την κα Πατέλ χαρακτηρίζοντας το μέτρο μη λειτουργικό και οικονομικά επιζήμιο.

Ακόμα και στελέχη της Δύναμης Συνόρων και της αστυνομίας έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες ήμερες ότι η καραντίνα δεν είναι εφαρμόσιμη.

Έρευνα από το Διεθνή Σύνδεσμο Αεροπορικών Μεταφορών, εξάλλου, έδειξε ότι το 48% των Βρετανών είναι «σχετικά πρόθυμοι» να ταξιδέψουν ξανά εντός ενός ή δύο μηνών από τον περιορισμό της απειλής του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, οι αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να εκτελέσουν πάνω από 160.000 πτήσεις τον Ιούλιο από το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα άρει την καραντίνα και την ταξιδιωτική οδηγία στο τέλος Ιουνίου. Οι πτήσεις αυτές θα μπορούν μα εξυπηρετήσουν 29,5 εκατομμύρια επιβάτες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές