Εκπρόσωπος Ερντογάν: Ας γεμίσει πρώτα το Μπλε Τζαμί και μετά βλέπουμε για την Αγία Σοφία

Ας γεμίσει πρώτα το Μπλε Τζαμί και μετά εξετάζουμε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, απάντησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ερωτηθείς εάν στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Αυτή ήταν η απάντηση άλλωστε που είχε δώσει στο ίδιο ερώτημα πριν από χρόνια ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλ 7, ο Ιμπραχίμ Καλίν υπενθύμισε ότι παλαιότερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ‘ας γεμίσουν πρώτα το Μπλε Τζαμί  και μετά θα εξετάσουμε και τo θέμα της Αγίας Σοφίας’».
 
Όπως είπε η άλωση της Κωνσταντινούπολης εορτάζεται με τρόπο αντάξιο της λαμπρότητας της επετείου, καθώς “η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης  δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός”.
 
“Με το να την περιορίζεται κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. ‘Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;’ .
 
Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης”, ανέφερε.
 
Ο Ιμπραχίμ Καλίν εξήγησε πως «όταν μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ο Μωάμεθ ο Πορθητής, η Αγία Σοφία ήταν ένα κτήριο ετοιμόρροπο και ξεχασμένο», ωστόσο «ήταν το πνεύμα κατάκτησης του 1453 που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μία παγκόσμια πόλη».
 
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε επίσης ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης εγγυήθηκε σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τις μειονότητες, τους Καθολικούς, τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Εβραίους, την ασφάλεια τους, βάσει των νόμων του ισλάμ, καθώς και την ελευθερία της λατρείας τους.
 
 Αναφέρθηκε και στην επίθεση (αφαίρεσης) του σταυρού από την θύρα της Αρμενικής εκκλησίας στην περιοχή Κουζγκουντζούκ της Κωνσταντινούπολης, που - όπως είπε- κρίθηκε καταδικαστέα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την  διερεύνηση της υπόθεσης και οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον δράστη.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας