Στήριξη στους αγρότες για βελτίωση των τροφίμων προανήγγειλε η Κυριακίδου

Το μήνυμα ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει κανέναν πίσω και θα στηρίξει τους αγρότες στη μετάβαση προς τους στόχους της βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων και αγροτοδιατροφικών προϊόντων, μέσω του επενδυτικού σκέλους της στρατηγικής "από το αγρόκτημα στο πιάτο", έστειλε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Επίτροπος τόνισε ότι "η πανδημία του COVID-19 υπογράμμισε τη σημασία ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων" και "μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της υγείας μας, των οικοσυστημάτων, των αλυσίδων εφοδιασμού και των προτύπων κατανάλωσης".

"Ωστόσο", όπως είπε "η τρέχουσα πανδημία είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το σύστημα διατροφής μας εδώ και αρκετό καιρό", αναφερόμενη στις συνέπειες των ετήσιων ξηρασιών, πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών και νέων παρασίτων. "Είναι επείγον να γίνει το σύστημα τροφίμων μας πιο βιώσιμο και ανθεκτικό", προειδοποίησε η Επίτροπος και εξήγησε ότι η στρατηγική "από το αγρόκτημα στο πιάτο" είναι μια σπάνια ευκαιρία να προχωρήσουμε και "να κάνουμε το σύστημα τροφίμων της ΕΕ ηγετική δύναμη για τη βιωσιμότητα, ικανοποιώντας παράλληλα τις φιλοδοξίες των Ευρωπαίων για υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα", "να επανασχεδιάσουμε τον τρόπο που παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουμε την υγεία και το περιβάλλον μας".

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης με τις 27 πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον ουσιαστικό μετασχηματισμό του συστήματος διατροφής και οι οποίες περιλαμβάνουν μετρήσιμους στόχους σε τομείς προτεραιότητας όπως μείωση των φυτοφαρμάκων λιπασμάτων και αντιβιοτικών και την αύξηση του μεγέθους της γεωργικής γης που προορίζεται για τη βιολογική γεωργία.

Ξεκαθάρισε δε ότι το σχέδιο "περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένη υποστήριξη για τον αγροδιατροφικό τομέα να περάσει από αυτήν τη μετάβαση".

"Ας είμαστε σαφείς: αυτή η μετάβαση θα έχει κόστος και, με δύσκολους οικονομικούς καιρούς μπροστά μας, θα υποστηρίξουμε κάθε παράγοντα σε αυτήν τη διαδικασία αλλαγής", τόνισε.

"Αλλά θα ήθελα επίσης να είμαι εξίσου σαφής σχετικά με το γεγονός ότι είναι επίσης μια ευκαιρία για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ και τη βιομηχανία τροφίμων, να αναλάβει το προβάδισμα στο να καταστήσει τη βιωσιμότητα εμπορικό σήμα τους και να παραμείνει μπροστά από την καμπύλη", διευκρίνισε.

"Η στρατηγική ΄από τη φάρμα στο αγρόκτημα΄ στοχεύει "στην επιβράβευση εκείνων των αγροτών, των αλιέων και άλλων φορέων της τροφικής αλυσίδας που έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές, επιτρέπει τη μετάβαση για τους άλλους και δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους", συμπλήρωσε η Επίτροπος.

"Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ειδικότερα, θα είναι βασικά εργαλεία για την υποστήριξη των πρωτογενών παραγωγών να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές", σημείωσε.

"Η έρευνα και η καινοτομία είναι επίσης βασικοί παράγοντες για την επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμα, υγιή και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα διατροφής από την πρωτογενή παραγωγή στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, προτείνουμε να δαπανήσουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα σε τρόφιμα, βιοοικονομία, φυσικούς πόρους, γεωργία, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και περιβάλλον, καθώς και για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και φυσικών λύσεων για τη γεωργία", ανέφερε.

"Θα στηρίξουμε τους αγρότες μας και θα ανοίξουμε το δρόμο για εναλλακτικά εργαλεία για την προστασία των καλλιεργειών και τις πρακτικές χαμηλών φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της οδηγίας για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων, την προώθηση της μεγαλύτερης χρήσης ασφαλών εναλλακτικών τρόπων προστασίας των συγκομιδών από παράσιτα και ασθένειες και διευκόλυνση της τοποθέτησης αγορά φυτοφαρμάκων που περιέχουν βιολογικές δραστικές ουσίες", σημείωσε.

"Γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε τον τομέα σε αυτήν τη μετάβαση. Το InvestEU Fund θα προωθήσει τις επενδύσεις στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το 2020, θα κινητοποιήσουμε επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να πραγματοποιήσουμε πιο βιώσιμες επενδύσεις μέσω του πλαισίου της ΕΕ για τη διευκόλυνση βιώσιμων επενδύσεων καθώς και την ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω", κατέληξε η Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»