Εισαγγελική έρευνα μετά το «Bella Ciao» στα τζαμιά στην Τουρκία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η παρείσφρηση αγνώστων στο σύστημα μεγαφώνων στα μουσουλμανικά τεμένη στη Σμύρνη, το οποίο, αντί για το σύνηθες κάλεσμα σε προσευχή, μετέδωσε από τους μιναρέδες των τζαμιών το ιταλικό αντιφαστιστικό τραγούδι «Bella Ciao».
 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας διέταξαν την Πέμπτη τη διενέργεια έρευνας για το «σαμποτάζ», που σημειώθηκε στα μεγαφωνικά συστήματα των μουσουλμανικών ναών.
 
Τόσο η κυβέρνηση όσο και αξιωματούχοι του μουσουλμανικού ιερατείου αντέδρασαν οργισμένα με το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι τα τζαμιά οφείλουν να μεταδίδουν το εζάν – το κάλεσμα που γίνεται πέντε φορές την ημέρα προς τους πιστούς για να προσευχηθούν. 
 
Το εθνικό θρησκευτικό σώμα Ντίγιανετ κατέθεσε εγγράφως μήνυση και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Σμύρνης. Η ίδια Αρχή υπογράμμισε πως θα ερευνήσει το περιστατικό καθώς και τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν αναφορά σ’ αυτό.
 
Η Σμύρνη θεωρείται ένα από τα προπύργια του κοσμικού κράτους, όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού (CHP) κυριαρχεί στα τοπικά πολιτικά πράγματα.
 
Στον αντίποδα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και οι σύμμαχοί του επέκριναν με δριμύτητα τα όσα συνέβησαν στη Σμύρνη.
 
«Όποιος προέβη σ’ αυτή την απαίσια πράξη θα βρεθεί σίγουρα», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ.
 
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah περιέγραψε το περισταστικό ως «σκάνδαλο», ενώ και η Yeni Safak έκανε λόγο για «βρώμικη επίθεση» στα μουσουλμανικά τεμένη.
 
Η πανδημία του κορωνοϊού εξανάγκασε όλα τα τζαμιά να κλείσουν το Μάρτιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.
 
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το τραγούδι «Bella Ciao» μεταδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης  από τα μεγάφωνα πολλών τζαμιών την ώρα του εζάν -του καλέσματος που γίνεται για προσευχή πέντε φορές την ημέρα.
 
Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε υπαινιγμός κατά της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Το περιστατικό επιβεβαίωσε η τοπική διεύθυνση της Ντιγιανέτ, της τουρκικής Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, μέσω του λογαριασμού της στο twitter.
 
Πηγή: cnn.gr

Δειτε Επισης

Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο