Για πρώτη φορά πάνω από 1,000 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Βραζιλία

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη για πρώτη φορά το όριο των 1.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε μία ημέρα, με 1.179 να καταγράφονται το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
 
Η μεγάλη αύξηση των θανάτων ώθησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας σε 17.971 νεκρούς στη Βραζιλία, που θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της COVID-19 από τα 30.000 και πλέον στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
 
Στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 271.628 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
 
Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων (881) σε 24 ώρες στη Βραζιλία καταγραφόταν μόλις τη 12η Μαΐου.
 
Αν η τάση επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, η Βραζιλία θα γνωρίσει φάση επιτάχυνσης της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας προβλέπεται στις αρχές του Ιουνίου.
 
Προχθές Δευτέρα η Βραζιλία έγινε η χώρα που κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, έκανε άλμα από την έκτη, όπου βρισκόταν ως πρότινος. Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής πλέον καταγράφονται λιγότερα κρούσματα μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
 
Χειρότερα, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας είναι υποτιμημένοι ως και 15 φορές σε σχέση με τους πραγματικούς, αφού εξακολουθούν να γίνονται συγκριτικά λίγες διαγνωστικές εξετάσεις.
 
Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες έφθασαν τα 17.408, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.
 
Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στις πολιτείες Σαν Πάουλου, Ρίο ντε Ζανέιρο, (νοτιοανατολικά), Σεαρά, Αμαζόνας και Περναμπούκο (βόρεια και βορειοανατολικά) είναι πολύ κοντά στον κορεσμό.
 
Στη Σαν Πάουλου, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας με 46 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφονται 5.147 θάνατοι, σχεδόν το ένα τρίτο του εθνικού συνόλου, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης είναι σχεδόν 66.000.
 
Στην πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων (3.079). Οι δύο πολιτείες έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, που όμως δεν είναι υποχρεωτικά.
 
Προς γενίκευση της χρήσης χλωροκίνης
Σε ανοικτή σύγκρουση με τους κυβερνήτες των περισσότερων από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταματά να προτρέπει τους πολίτες να επιστρέψουν στη δουλειά για να προφυλαχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι αναμφισβήτητο πως οδεύει σε βαθιά ύφεση.
 
Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε χθες βράδυ πως ο μεταβατικός υπουργός Υγείας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, θα υπογράψει πρωτόκολλο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης χλωροκίνης σε περιπτώσεις ελαφριών κρουσμάτων.
 
Αυτό το σκεύασμα χορηγείτο ως τώρα στη Βραζιλία στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Αλλά ο πρόεδρος της χώρας θεωρεί ότι η χλωροκίνη είναι λύση, παρότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδεχθεί από καμιά επιστημονική ή κλινική μελέτη μέχρι και παρότι έχει σοβαρές παρενέργειες, ειδικά στην καρδιά.
 
Ο Μπολσονάρου θύμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που αναμεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ο ίδιος ότι παίρνει καθημερινά ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης προληπτικά. Είπε επίσης ότι έχει κρατήσει ένα κουτί με χάπια χλωροκίνης για την περίπτωση που το χρειαστεί η μητέρα του, 93 ετών.
 
Η χλωροκίνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην υπουργό Υγείας Νέλσον Τάιχ, γιατρό που έμεινε στον θώκο για τέσσερις εβδομάδες. Παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που δεχόταν από τον πρόεδρο.
 
Έκτοτε το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπουργό, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ο Μπολσονάρου είπε ότι προς το παρόν, θα κρατήσει σε μεταβατικό ρόλο τον στρατηγό Παζουέλου.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου