Στα ύψη εκτινάχθηκε η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου τον Απρίλιο

Κατακόρυφη υπήρξε η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία τον Απρίλιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει την αύξηση της παράνομης υλοτομίας.
 
Η καταστροφή στο βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας αυξήθηκε κατά 64% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα πρώτα δορυφορικά δεδομένα που συνέλεξε η υπηρεσία έρευνας διαστήματος INPE της χώρας.
 
Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η αποψίλωση της Αμαζονίας αυξήθηκε κατά 55% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο κι ανέρχεται σε 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της INPE.
 
Η Αμαζονία είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, και οι επιστήμονες κραυγάζουν ότι η διατήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που απορροφά.
 
Η καταστροφή της Αμαζονίας αυξήθηκε πέρυσι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών και συνεχίζει να ακολουθεί αύξουσα πορεία και το 2020, κάτι για το οποίο οι περιβαλλοντολόγοι εγκαλούν τις πολιτικές που ακολουθεί ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου κι οι οποίες θεωρείται πως ενθαρρύνουν τους παράνομους υλοτόμους, τους ανθρακωρύχους και τους κτηνοτρόφους.
 
Ο Μπολσονάρου έχει ζητήσει αύξηση της παραγωγής στις γεωργικές καλλιέργειες και στις εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η φτώχεια στην περιοχή και να επιτευχθεί ο «εξανθρωπισμός» των αυτοχθόνων ιθαγενών.
 
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιπλέξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, καθώς η αρμόδια υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Ibama στέλνει λιγότερους πράκτορες στον τομέα λόγω των κινδύνων για την υγεία τους. Η υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι θα μειώσει τους πράκτορές της σε άλλες ζώνες, αλλά όχι στην Αμαζονία.
 
Καθώς αυξάνεται η αποψίλωση, ο Μπολσονάρου επέτρεψε χθες να αναπτυχθούν ένοπλες δυνάμεις για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι ναι μεν το μέτρο μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μια μακρόπνοη λύση.
 
Οι πράκτορες της Ibama εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αποψίλωση των δασών συνέχισε να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, παρ' όλο που η Αμαζονία διανύει την περίοδο των βροχών, γεγονός που καθιστά τη ζούγκλα δυσκολότερη για να τη διασχίσει κανείς, πράγμα που συνήθως αποτρέπει τους παράνομους υλοτόμους.
 
Τμήματα της Αμαζονίας που αποτελούν συνήθη προπύργια για την αποψίλωση των δασών, όπως η νότια περιοχή Πάρα, έχουν καταγράψει υψηλότερα επίπεδα βροχής από τον μέσο όρο, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει σε κάμψη την αποψίλωση, δήλωσε ο Κάρλους Νόμπρι, επιστήμονας των συστημάτων γης στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο.
 
Ο Nόμπρι προειδοποίησε ότι οι βροχές θα μειωθούν τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς θα προχωρά η εποχή της ξηρασίας, μία περίοδος που κατά τα τελευταία χρόνια κορυφώνεται η αποψίλωση του δάσους.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Πρώην εργαζόμενοι της Boeing προειδοποιούν για «σοβαρά προβλήματα» ασφαλείας στα αεροσκάφη
Αβέβαιο πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα γκάφα Μπάιντεν-Μπέρδεψε την Χάιφα με την Ράφα
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν απόπειρες ανάμιξης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές
«Είσαι γιος μου»-Ο ιερέας που μαχαιρώθηκε στο Σίδνεϊ συγχώρησε το δράστη
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία-Στους οκτώ οι τραυματίες
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Τραγωδία στο Μπανγκαλντές-Οδηγός φορτηγού παρέσυρε τρία τρίκυκλα και όχημα, έντεκα νεκροί
Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΕΕ για βοήθεια-Αιχμές για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ