Στενή η συνεργασία με Ευρώπη για COVID-19, λέει ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ηγούνται της παγκόσμιας προσπάθειας για ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα θέσει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι σε καθημερινή επαφή με την ΕΕ κάθε για θέματα COVID-19.
 
Ο κ. Ρίκερ μιλούσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και το ΚΥΠΕ, στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης των ΗΠΑ και συντονίστριας του Global Engagement Center, Λέα Γκάμπριελ. Από την πλευρά της, η κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε "σε προσπάθειες παραπληροφόρησης εκ μέρους της Ρωσίας και της Κίνας", εκτιμώντας ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ρωσικό σύστημα παραπληροφόρησης να δράσει, ώστε να υπονομεύσει την πίστη σε ένα εμβόλιο κατά του COVID-19, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Ο κ. Ρίκερ έκανε εκτενή αναφορά στις διατλαντικές σχέσεις, με αφορμή και την 75η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι υπήρξαν προσπάθειες, «σίγουρα εκ μέρους της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, να ξαναγράψει μέρος αυτής της ιστορίας». Έκανε λόγο για πρόκληση και αναφερόμενος στις εξελίξεις για τον κορωνοϊό είπε ότι η απουσία διαφάνειας δημιουργεί περιθώρια για παραπληροφόρηση.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ "συνεχίζουν να είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας, καθώς έχουν συνεισφέρει πάνω από 140 δις. δολάρια μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες". Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η αμερικανική Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει περισσότερα από 775 εκ. δολάρια, βοηθώντας πολλές χώρες που έχουν ανάγκη, μεταξύ άλλων και στην Ευρώπη, συνέχισε.
 
«Ηγούμαστε επίσης της προσπάθειας βοηθώντας στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον τερματισμό της πανδημίας. Αυτό, φυσικά, είναι μια παγκόσμια, πολυεθνική προσπάθεια» είπε, λέγοντας ότι έχουν δεσμευτεί αρκετά δις. δολάρια για το εμβόλιο και την ανάπτυξη της θεραπευτική αγωγής.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο κ. Ρικερ είπε ότι η χώρα του έχει αναστείλει τις πληρωμές προς τον οργανισμό, ενώ εξετάζει το τι έχει συμβεί, ώστε να διασφαλίσει ότι τα χρήματά της, αλλά και τα χρήματα όλων, θα χρησιμοποιηθούν σωστά και θα αποδώσουν τα μέγιστα ως προς την επένδυσή στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον COVID-19. 
 
«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα του ΠΟΥ και την αποτυχημένη ηγεσία που έδειξε σε αυτήν την κρίση και πώς προχωράμε μπροστά» είπε. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ "θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος δωρητής υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, ενώ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με όλους τους εταίρους, ιδιαίτερα στις δύο πλευρές Ατλαντικού".
 
Από την πλευρά της η κ. Γκάμπριελ είπε ότι υπάρχουν κράτη που χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση ως όπλο και δεν διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, όπως τώρα, που είναι σε εξέλιξη οι κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση του COVID-19.
 
Πέραν της Ρωσίας, αναφέρθηκε και στην Κίνα, κάνοντας λόγο για συντονισμένες προσπάθειες του Πεκίνου να προωθήσει αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το COVID-19, οι οποίες αποσκοπούν σε διασπορά αμφιβολιών και αποποίηση της ευθύνης. Η Κίνα προσπαθεί επίσης να προωθήσει την ιδέα ότι είναι ανώτερη από τη Δύση στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων υγείας, ανέφερε.
 
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν παράδοση στο να έρχονται κοντά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, ενώ η συνεργασία τους δεν ήταν ποτέ πιο στενή, ειδικά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου