ΠΟΥ: Ο εφησυχασμός, ο χειρότερος εχθρός μας τώρα

Ο εφησυχασμός θα ήταν αυτή την στιγμή ο χειρότερος εχθρός μας, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι θέμα του αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του COVID-19, αλλά αν θα πάρουμε το μεγαλύτερο μάθημα μέχρι στιγμής, δηλαδή να εργαζόμαστε μεταξύ κυμάτων για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα για το χειρότερο σενάριο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την σελίδα του οργανισμού στο Facebook ο κ. Κλούγκε έκανε ειδική αναφορά στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με ψυχικά προβλήματα, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς και υποστηρικτικές προς τους ενοίκους τους, ότι το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε αυτές θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και θα ενδυναμωθούν, κατά τρόπο που να μπορούν να παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα και ότι μακροπρόθεσμα όλοι οι άνθρωποι που διαμένουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν φωνή και αξία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον τουρισμό ο κ. Κλούγκε είπε ότι «ο τουρισμός είναι ένας τεράστια σημαντικός τομέας στην Ευρώπη και παγκοσμίως και έχει πράγματι επηρεαστεί δυσανάλογα».

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα μας φέρει το καλοκαίρι», σημείωσε.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη χαλάρωση μέτρων για να επιτραπεί τουρισμός μεταξύ χωρών ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης είπε ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα σε μια αβεβαιότητα και το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη ένα αριθμό προϋποθέσεων που έχουμε περιλάβει στο πλαίσιο του ΠΟΥ».

Προς αυτό αναφέρθηκε σε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, ότι υπάρχει η δυνατότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας περιλαμβανομένων και των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων του COVID-19, ότι η κοινωνία και οι πολίτες είναι καλά ενημερωμένοι πως δεν πρόκειται για μια κατάσταση που αρχίζει και τελειώνει αλλά ενδεχομένως να είναι κυκλική, ότι τίθενται σε εφαρμογή στους χώρους εργασίας μέτρα τήρησης αποστάσεων και της καλής υγιεινής χεριών, καθώς και ότι η χώρα είναι ικανή να διαχειριστεί εισαγόμενα κρούσματα.

Οπότε, πρόσθεσε, μια τέτοια χαλάρωση «θα πρέπει να γίνει έχοντας θέσει σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα για παρακολούθηση και ανταπόκριση».  

Σε ερώτημα για τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας» που ορισμένες χώρες σκέφτονται να υιοθετήσουν για να δέχονται τουρίστες από το εξωτερικό και κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να πυροδοτηθεί ένα νέο κύμα εξάπλωσης του ιού η Δρ. Κάθριν Σμόλγουντ, της Ομάδας Διαχείρισης Κρουσμάτων, του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης απάντησε ότι «οπωσδήποτε ανησυχούμε για δεύτερα κύματα γενικά σε όλες τις χώρες».

«Δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός στο μέλλον αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τους κινδύνους πολύ στενά κατά την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα «τεστ ανοσίας» ανέφερε ότι στον ΠΟΥ θεωρούν ότι είναι σημαντικές οι ορολογικές εξετάσεις για να υπάρξει μια ένδειξη ποιος έχει μολυνθεί στις κοινότητες. Μας δίνουν μια εικόνα του συνολικού ποσοστού μόλυνσης, είπε. Όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να εξάγουμε σίγουρα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων σε συγκεκριμένους ανθρώπους».

Επειδή εξήγησε, υπάρχει περιθώριο λάθους στα αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων, προσθέτοντας επίσης ότι αυτές οι εξετάσεις δεν έχουν λάβει την νομιμοποίηση που θα μας έδινε την πλήρη βεβαιότητα των αποτελεσμάτων τους.

Δεν έχουμε ακόμη πλήρη κατανόηση της ανοσίας που δημιουργείται μετά την μόλυνση, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Οπότε, σημείωσε, θα συμβουλεύαμε «πολλή προσοχή στην ερμηνεία τέτοιου τύπου αποτελεσμάτων σε προσωπικό επίπεδο» και σίγουρα στην χρήση τους για να αποφασιστεί κατά πόσο κάποιο άτομο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ή άλλου παρόμοιου τύπου αποφάσεων που έχουν ευρύτερες ηθικές επιπτώσεις».

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι κάθε ένδειξη ότι ο ιός τίθεται υπό έλεγχο, τυγχάνει διαχείρισης, μετριάζεται, «είναι μια καλή ένδειξη» συνιστώντας ωστόσο προσοχή.

«Ο εφησυχασμός θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος εχθρός μας αυτή την ώρα», τόνισε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να πιστέψουμε ότι είμαστε ασφαλείς.

Τα όποια βήματα για χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων και των μέτρων απομάκρυνσης της φυσικής επαφής «πρέπει να μελετηθούν προσεχτικά και να ληφθούν σταδιακά».

Το κοινό, επισήμανε ο κ. Κλούγκε, πρέπει να κατανοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλαρώνουν τα μέτρα που έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στις κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών.

Δεν είμαστε στην «έξοδο», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει επίσπευση προς την νέα κανονικότητα».

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα», ανέφερε. Το ερώτημα, πρόσθεσε, «είναι αν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας το μεγαλύτερο μάθημα μέχρι στιγμής, δηλαδή το να εργαζόμαστε μεταξύ κυμάτων για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το κύμα και για τα χειρότερα σενάρια».

Κάθε επιστροφή στην νέα κανονικότητα πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση κινδύνων, πρέπει να γίνει σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο μετάβασης του ΠΟΥ που παρουσιάστηκε ενώπιον των Υπουργών Υγείας την περασμένη Παρασκευή, είπε.

Μεταξύ άλλων, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ ανέφερε απαντώντας σε ερωτήματα ότι έχουμε πάρει ένα επώδυνο μάθημα ότι χωρίς την υγεία δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια και ότι υπάρχει ανάγκη για παγκόσμια αλληλεγγύη. 

Αν μια χώρα έχει πρόβλημα τότε «όλοι έχουν πρόβλημα», σημείωσε.

Επανέλαβε εξάλλου την ανάγκη να εκτιμάται επαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα υγείας. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα υγείας συχνά υποεκτιμούνται, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να τους αποδοθεί μεγαλύτερο κύρος.

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat