Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την Ευρώπη-Διάσκεψη ΠΟΥ Ευρώπης με υπουργούς την Παρασκευή

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε, ενημερώνοντας ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεδιάσκεψη με όλους τους Υπουργούς Υγείας της περιοχής κατά τη διάρκεια της οποίας θα μοιραστεί μαζί τους νέες κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα δώσει στη δημοσιότητα αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την σελίδα του οργανισμού στο Facebook ο κ. Κλούγκε αναφέρθηκε σε έξι σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ισχύουν για να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις χώρες.
 
Συγκεκριμένα, σημείωσε, τα στοιχεία θα πρέπει να υποδεικνύουν ότι η μετάδοση του CODID-19 είναι υπό έλεγχο, ότι υπάρχει η δυνατότητα των συστημάτων δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημοσίων νοσηλευτηρίων, για να γίνει ταυτοποίηση, απομόνωση, εξέταση, ιχνηλάτηση επαφών και να τεθούν υπό καθεστώς καραντίνας και ότι όλοι οι μεγάλοι κίνδυνοι σε ιδιαίτερα ευάλωτους χώρους έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε οίκους ευγηρίας, ψυχιατρικές κλινικές και χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι.
 
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ύπαρξη προληπτικών μέτρων στους χώρους εργασίας, με την τήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών και σωστή συμπεριφορά σε σχέση με τον βήχα και τα φταρνίσματα, ότι οι κίνδυνοι από εισαγόμενα κρούσματα είναι διαχειρίσιμοι και ότι οι κοινότητες έχουν φωνή και εμπλοκή στη διαδικασία μετάβασης.
 
«Αν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις πριν να χαλαρώσετε τα περιοριστικά μέτρα, σας παρακαλώ να το ξανασκεφτείτε», σημείωσε.
 
Ο κ. Κλούγκε απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα εθνικά και τοπικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ορθόδοξο Πάσχα.
 
Παρά τον ανοιξιάτικο καιρό, είπε, «συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εν μέσω καταιγίδας».
 
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης, ανέφερε επίσης ότι οι αριθμοί των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην περιοχή συνεχίζουν να αυξάνονται.
 
Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων τα οποία ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν το 1 εκατ. Αυτό, ανέφερε, σημαίνει ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου βάρους του COVID-19 είναι σε αυτή την περιοχή. Δυστυχώς, πρόσθεσε, πάνω από 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού.
 
Από τις δέκα χώρες οι οποίες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν νοσήσει, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται πτώση στους αριθμούς που σημειώνονται σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία. Αλλά σε άλλες τα κρούσματα αυξάνονται, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσική Ομοσπονδία.
 
«Οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Ευρώπη», σημείωσε.
 
Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης να δείξουν αλληλεγγύη το ένα με το άλλο.
 
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου αναφέρθηκε επίσης από εμπειρογνώμονες ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» 70 προσπάθειες για την εξεύρεση εμβολίου, αλλά σημειώθηκε ότι θα μπορούσε να πάρει μερικά χρόνια, ότι αυτή τη στιγμή ο χρονικός ορίζοντας είναι οι 18 μήνες, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε πότε θα είναι διαθέσιμο».

Δειτε Επισης

Ο Μπλίνκεν κάνει λόγο για πρόοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα
Παραμένει Πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Ο Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει μια εκεχειρία στη Γάζα
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι
Δημόσια διαφωνία Ισραηλινών υπουργών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας